A kicsi ázsiai berobbantotta a sportvilágot

2012.02.16. 17:34 Módosítva: 2012.02.16. 22:42
Egyik napról a másikra új sztár született az amerikai kosárlabda ligában, az NBA-ben. A 23 éves Jeremy Linnek papíron semmi esélye nem volt, mégis a világ egyik legnagyobb sportvárosának lett a hőse. A New York Knicks igazolhatott sok százmillióért, de a tarcsiból felhozott ázsiai-amerikai játékos kellett ahhoz, hogy zsinórban hétszer nyerjenek.

Öt dolog, ami szinte lehetetlenné teszi a profi kosarassá válást a tankönyvek szerint:
1. szar egyetemen játszol
2. ázsiai vagy
3. kicsi vagy
4. nem draftolnak
5. a tartalékban játszol

A 23 éves Jeremy Linre mind az öt állítás igaz volt, mielőtt berobbant az NBA-be és az amerikai sportmédiába. Az elmúlt két hétben olyan őrület kezdődött New Yorkból kiindulva - miközben megnyerte a New York Giants a Super Bowlt -, amihez hasonló az utóbbi időben csak a Denver Broncos irányítója, Tim Tebow körül zajlott. Pár nap alatt háromszázötvenezer követője lett a Twitteren, a meccseken az ő mezét kezdik hordani.

Egy ismeretlen ázsiai-amerikai fiú a hét legjobbja lett keleten az NBA-ben, miközben a finoman szólva döcögős New York Knicksből veretlen csapatot csinált. Első négy meccsén, amikor kezdőként lépett a pályára, 109 pontot dobott, amennyit soha még senki az NBA és az ABA 1976-os összeolvadása óta. A nagyszerű Allen Iverson 101-et dobott a Philadelphia 76ers csapatában, később világsztár lett. Michael Jordan 100 pontot, Derrick Rose 69-et és Lebron James 61-et dobott. Mindegyikük a kosártörténelem legnagyobb alakjai között van már most, vagy lesz hamarosan. Nem mellesleg ő az első NBA-játékos, aki legalább húsz pontot dobott és hét lepattanót szedett első négy meccsén, amin kezdett.

Kicsi, vékony és ázsiai, írta egy újságíró néhány éve Jeremy Linről, amikor olyan kosarasokat keresett fel, akik ázsiaiként szerettek volna komoly NBA-s karriert kezdeni. Hollywoodi történet kerekedett a Lin körüli történésekből, a sportújságok újra arról szólnak, hogy Amerika a lehetőségek országa. A történet egy ázsiai-amerikai fiúról szól, aki mindig kosarazni akart, de nem számított magasnak (most 191 cm).

Jeremy édesapja, Gie-Ming Lin Tajvan szigetén született, szereti az amerikai kosárlabdát, de Amerikába azért érkezett a 70-es évek közepén, hogy megszerezze doktori címét a neves Purdue Egyetemen. Ma annyi amerikai kosárlabdát nézhet, amennyi csak jól esik neki, hiszen a középső fiából igazi világszenzáció lett. Élete első NBA-meccsén 25 pontot dobott.

 

A fiú és az apja azt szerették volna, ha Jeremy a Palo Alto-i középiskola után valami jó egyetemre kerül, ezért az Ivy League egyetemeire küldték el a jelentkezésüket, bár ott sportösztöndíjat nem adnak. Az Ivy League a legmenőbb, ám a sportra nem sokat adó egyetemek bajnoksága, ide tartozik a Columbia, a Princeton, a Harvard és a Yale is például. Ide nem sportolni jönnek az emberek, hanem Facebookot alapítani vagy a világot irányítani, nincsenek ezért kiemelkedő sportprogramok sem. Ezerk az egyetemek nem adnak sportösztöndíjakat, mondjuk egy Duke-kal vagy North Carolinával ellentétben.

Lin a Harvardra jutott be, ami bár mindenféle téren jó nevű egyetem, de az amerikai sportokban ez kifejezetten nem jelent jót. A Harvardról az NBA-történetében mindössze négy játékos került a profi ligába. Az egyetem után Lint sem sem draftolták soha, ami pedig az NBA-be kerülés legfontosabb pontja.

Draft a dobbantó

A draft a profi liga éves játékosvására, amikor kiválasztják egy bizonyos szisztéma szerint a csapatok a legjobb egyetemi játékosokat. Ha valaki itt nem kerül kiválasztásra, akkor egy pici esélye marad, hogy bekerüljön a ligába, de még ennél kisebb esélye van kiemelkedő játékossá válni.

2010-ben, miután senki nem draftolta, egy, az Ivy League-ben jónak mondható szezon után nyolc csapat is meghívta olyan workoutokra, ahol játékosokat néznek meg, választanak ki. Mindössze a Dallas Mavericks general managere, Don Nelson hívta meg a csapat szervezte nyári bajnokságba, ahol hagyományosan sok játékost megnéznek, például ilyenre hívták meg a magyar Hanga Ádámot is.

Ezen a nyáron a Golden State Warriors kétéves szerződést ajánlott Jeremynek, aki ennek nagyon örült, ez volt kedvenc csapata, itt nőtt fel. A nagy San Francisco-i ázsiai közösség ünnepelve várta, hároméves szerződést kötött a Nike-val, és a mezét már kapni lehetett akkor, amikor még le sem játszotta első NBA-s meccsét. Első meccsén ünnepelte a közönség, hét pontot dobott. Később sem lett könnyű a helyzete, hiszen két remek kisembere van a Warriorsnak, Monte Ellis és Stephen Curry, így Lin inaktív listára került. Később az NBA tartalékbajnokságának számító D-League egyik csapatában, a Reno Bighorns-ban kapott játéklehetőséget.

Az NBA-szezon tavaly a megszokotthoz képest sokkal később, csak karácsony másnapján kezdődött az elhúzódó bérviták miatt, a New York Knicks leigazolta Jeremy Lint ezredik kisembernek, ha úgy hozza, hogy mindegyik irányító kidől, akkor ott legyen. Nem kellett, így január 17-én aláírt a tarcsiban iduló Erie BayHawks csapatához: egy meccset játszott le, tripla-duplát ért el (28 pont, 11 lepattanó és 12 gólpassz). A Knicks három nappal később visszahívta.

A New York Knicks tavaly bevásárolt, mert újra bajnokesélyes csapatot akar építeni. Megvették sok tízmillió dollárért Amare Stoudemire-t és Carmelo Anthonyt, de idén 8 győzelemmel és 15 vereséggel álltak, amikor mindkét sztár lesérült. Mike D'Antoni edzőt New Yorkban minden szurkoló rég elzavarta volna. A Knicks egyáltalán nem játszott jól, elsősorban azért, mert nem volt jó irányítójuk. A tavalyi szezonban leigazolták Chauncey Billupsot, de idén eladták a Los Angeles Clippersnek. Igazi irányító hiányában ott maradt Toney Douglas, Mike Bibby és Iman Shumpert, de egyik sem vált be. Ekkor állították be Jeremy Lint csereként.

Február 4-én Jeremy Lin bemutatkozott a New York Knicksben, szerzett 25 pontot, öt lepattanót és 7 gólpasszt, így nyert a Knicks a New Jersey Nets ellen 99-92-re. Állítólag a szupersztár Carmelo Anthony javasolta az edzőnek, hogy játsszassa többet Jeremyt. A következő mérkőzésen már kezdő volt a Utah Jazz ellen, 28 pontot dobott és nyolc asszsisztot adott. A Washington Wizards ellen 23 pontot, a Los Angeles Lakers ellen 38-at dobott, néggyel többet Kobe Bryantnél. A Minnesota Timberwolves legyőzésével zsinórban öt győzelmet értek el, amivel végre rájátszást érő helyre kerültek. Erre sikerült rátennie a Toronto Raptors ellen: 28 pont, és övé volt egálnál a győztes hárompontos. A Sacramento Kings ellen csak tíz pontot dobott, de 13 gólpasszt adott, megint nyertek. 7-0, amióta játszik.

A sport mindig a lehetőségről szól. Egyszer kell azt mondania az edzőnek, hogy pályára léphetsz, és akkor élned kell vele, erről szól Lin története. A helyzet azért különleges, mert a hatalmas sportpiacnak számító New York évek óta szeretne egy fajsúlyos csapatot, de még inkább igazi sztárokat, akikért rajonghat a közönség, és az utóbbi időben nem voltak ilyenek. Jeremy Linnek az volt a szerencséje, hogy rendkívül rosszak az irányítók, és lesértültek a sztárok. Az első azért fontos, mert így bátran lehet ezen a poszton kockáztatni, utóbbi azért, mert szinte felelősség nélkül lehet elvállalni a dobásokat. Ha a két sztár egyszerre játszik, akkor soha nem lett volna ennyi dobáskísérlete Linnek.

Kobe Bryant a vesztes meccs után azt nyilatkozta, hogy a játékosok soha nem a semmiből érkeznek meg az NBA-be, ha visszanéznénk, akkor láthatnánk, hogy megvannak a képességei, csak eddig nem vette észre senki. A Knicks legnagyobb szurkolója, a rendező Spike Lee bejelentette, hogy a jövő hét vasárnapi meccsen a bajnok Dallas Mavericks ellen Jeremy Lin Palo Alto-i középiskolás mezét viseli majd. Csuda történet kezdődött tehát, jó lesz figyelni.