Darabjaira hullik a százmilliós Lakers

2013.01.28. 08:27
A Los Angelesnél a sztárok egymást marják, a védelem pocsék, 8 év után lemaradhatnak a rájátszásról.

Nyolc év után bukhatja a rájátszást a Los Angeles Lakers, melynek sztárokkal megerősített csapatát már a szezon előtt sokan bajnoknak kiáltottak ki. Az idény közben edzőt váltott csapat keretének fizetése százmillió dollár fölött van, az eredmények viszont sehol, tizenhét győzelem mellett huszonötször kaptak ki. A csillagok egymással sincsenek kibékülve, a csapat szerdán válságértekezletet tartott, de a kiszivárgott információk szerint semmi sem oldódott meg.

Az ESPN úgy tudja, a már tízezer assziszt fölött járó Steve Nash, valamint a csapat legendája, Kobe Bryant is felszólalt, utóbbi önmagával szemben is kritikus volt. Bryant és a nyáron Orlandóból érkezett center, Dwight Howard hetek óta nincs kibékülve egymással. December elején a Hornets elleni meccsen az új igazolás meccs közben be is szólt Bryant védőmunkájára, a később a sajtónak azzal védekezett, ők egy család, egy csapat, és muszáj megbeszélniük a problémáikat.

Hétfőn a Chicago Bullstól kapott ki a Lakers, az újabb vereség után Howard már arra panaszkodott, hogy jóval kevesebb lehetősége volt a pontszerzésre, mint Bryantnek. Később bocsánatot kért a nyilatkozat miatt.

A szerdai csapatértekezleten Bryant kikelt, és kérdőre vonta Howardot, hogy mi a problémája vele. A szemtanúk szerint hozzátette, tudja, hogy nem egyszerű vele a pályán kijönni. A huszonhétéves center állítólag kitért, és nem adott egyértelmű választ Bryantnek.

Néhány órával később aztán ismét kikapott a Lakers, ezúttal a Memphis otthonában, 106-93 volt a végeredmény. Az elmúlt tizenkét meccséből tízet buktak el Bryaneték, ráadásul ismét száz pont fölött dobott az ellenfél, a meccsenként bekapott 101 pontos átlag tovább romlott, ezzel az ötödik legrosszabb az NBA-mezőnyben a Lakers-védelem.

Az idényben már többször elhangzott, hogy a Lakers védelme mennyire lassú, ezt Kobe is beismerte január elején, miután a Philadelphia otthonában kaptak ki 103-99-re. „Vén szarok vagyunk, ez van. Mégis, mit tehetnénk? Ki kell találnunk, hogy játszhatunk úgy, hogy semmi erőnk nincs. Ki kell találnunk, mit csináljunk a védekezésünkkel, a támadásainkkal, és azt is, mihez kezdjünk azokon az estéken, amikor futni sincs erőnk" - foglalta össze a problémákat. Bryantre eredményességére nem lehet panasz, az NBA második legjobb pontátlagú játékosa, 29,2-es statisztikája van.

A Lakers kerete viszont tényleg az egyik legöregebb, heten járnak már harminc fölött. Kobe harmincnégy, Nash harmincnyolc, Metta World Peace harminchárom, Pau Gasol pedig harminckét éves, a fiatalabb vonalat Howard képviseli, ő huszonhét.

A Bleacher Report összeállítása szerint hét harminc év fölötti játékosból négyen meccsenként legalább harminc percet töltenek a pályán átlagban, egy olyan bajnokságban, ahol két-három naponta vannak meccsek. Az egész NBA-ben mindössze nyolc olyan harminckét év fölött játékos van, aki meccsenként átlagosan fél órát van fent, négyen a Lakersben játszanak.

A csütörtök hajnali, Grizzlies ellen elvesztett meccsen pont Howard esett ki, rásérült a vállára, Steve Nash pedig tömören összefoglalta a Lakers vergődését. „Az elmúlt néhány hét egyszerűen rémálom volt. Dwight megsérült, ez már csak ráadás ebben a pocsék szezonban".

A szezon közben Mike Brown utódjaként kinevezett edző Mike D'Antoni még szerdán foglalta össze a problémát. „Egy All-star csapatunk van, láttak már All-star meccset? Amikor valaki megkapja a labdát rögtön megy egy az egy ellen, és soha nem védekezik. Ilyenek vagyunk mi, ilyen a csapatunk".

Az alapszakasz félidejénél jár, a Lakers péntek éjjel a Utah ellen nyerni tudott, majd vasárnap éjszaka megverte a tavaly döntős Oklahoma City Thundert, amely így már nem listavezető, a feltámadásra tehát talán van valamennyi még remény. Kobe-ék saját divíziójukban a harmadik helyen állnak a Clippers és a Golden State Warriors mögött, de a konferenciában csak tizedikek, legalább a nyolcadik hely kellene a rájátszáshoz.