Ami Jordannek, Chamberlainnek se ment

2013.02.13. 18:42

Az NBA történetében először sikerült egy játékosnak zsinórban hat mérkőzésen legalább harminc pontot dobnia.  Mindezt úgy, hogy 60 százalékos dobóhatákonysággal jutott el a csúcsdöntésig. A Miami Heat sztárja, LeBron James a szerda hajnali Portland Trail Blazers elleni meccsen döntötte meg a rekordot, harminc pontnál és kilenc asszisztnál állt meg.

Nagy sorozatával lekörözte az eddig rekorder Adrian Dantleyt és Moses Malone-t. Az ESPN-nek azt mondta, ha látja, hogy valaki így játszik, nem talált volna rá szavakat.

„Megáll az eszem, hogy kik nem csinálták meg előttem. Azt gondoltam, hogy Wilt Chamberlainnek biztos volt egy ilyen sorozata, azt hittem, Michael Jordan is rekordot döntött, de eszembe jutott Shaquille O'Neal is. Hihetetlen" - tette hozzá a kétszeres olimpiai bajnok kosaras.

Teljesítményét a Knicks-sztár Carmelo Anthony is elismerte, akivel a nyáron együtt nyertek aranyat Londonban. „Hihetetlen, amit csinál, harminc-negyven pontokat szerez tíz-tizenkét dobásból. Fantasztikus formában van" - áradozott Anthony, aki megjegyezte, ha LeBron így játszik, ő lehet a szezon MVP-je is.

James elképesztő hatékonysággal szerzi a pontokat. A Super Bowl napján rendezett Miami–Toronto meccs utolsó negyede óta nyolcvan próbálkozásából hatvan ért pontot, azt a meccset harminc ponttal zárta.

Következő mérkőzésén a Charlotte ellen harmincegy pont, majd a Houston ellen harminckét pont volt a mérleg. A Clippers ellen ismét harmincat, a Lakers ellen harminckettőt szórt, aztán jött a Blazers ellen rekordot érő harminc. Pontátlagban a harmadik helyen áll, Kevin Durant és Carmelo Anthony előzi meg. A tavaly bajnok Heat meg is nyerte elmúlt hat mérkőzését, vezetik a keleti konferenciát.