Autóval ütközött a győri női kosarasok busza, a klubigazgató életét vesztette

2013.09.07. 16:49

Az HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapata utazott azon a buszon, amely személyautóval ütközött szombat délután 14 óra körül Kapuvár és Vitnyéd között egy egyenes szakaszon.

A balesetben Tapodi Péter, az egyesület klubigazgatója, a női válogatott korábbi másodedzője elhunyt. Fűzy Ákos vezetőedző végtagleszakadással, kritikus állapotban került a győri kórházba, kisalfold.hu szerint őt a helyszínen is újra kellett éleszteni, de annyi vért veszített, hogy a kórházban  elhunyt. A klub szerb játékosa, Natasa Kovacsevics lábfeje olyan mértékben roncsolódott, hogy amputálni kellett, ő már túl van a műtéten.

D MTI20130907020
Fotó: Mti Hírcentrum

A buszon utazó 16 ember mindegyike, továbbá a személygépkocsi vezetője is érintett volt a balesetben, két ember életét vesztette, egy ember életveszélyesen, nyolc súlyosan megsérült, további hat személy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a mentősök három mentőhelikopterrel és 8 mentőautóval vonultak a helyszínre. A sérülteket három kórházba, Győrbe, Sopronba és Szombathelyre szállították.

Sok a törés és a zúzódás

Még nyolc embert ápolnak kórházban a Kapuvárnál történt buszbaleset sérültjei közül; Győrben és Sopronban három-három, Szombathelyen két sérültet

A súlyos sérültek töréseket szenvedtek. Az öt könnyebb sérültön jellemzően kiterjedt zúzódásokat, hámsérüléseket diagnosztizáltak a sürgősségi osztályon.

A szombathelyi kórház főigazgatója, Nagy Lajos korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy súlyos állapotú férfit és egy könnyebben sérült nőt szállítottak a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba.  Tapodi Péter klubigazgató a helyszínen, Fűzy Ákos vezetőedző a győri kórházban vesztette életét a balesetben. A csapat egyik szerb nemzetiségű tagjának lábát Győrben kellett amputálni.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos igazgatója, Oláh Attila tájékoztatása szerint intézményükbe két embert szállítottak súlyos, négyet könnyebb sérülésekkel, köztük a busszal ütköző személyautót vezető idős férfit. A súlyos sérültek egyikének, Fűzy Ákos vezetőedzőnek az életét már nem tudták megmenteni. A csapat egyik magyar sportolóját csigolya- és nyílt lábtöréssel szállították be, utóbbi sérülést még a nap folyamán megműtik. A balesetet okozó sofőr medencecsontját törte; ő is az intézményben marad. Az egyik magyar kosárlabdázót és a busz vezetőjét már hazaengedték a kórházból.

A soproni kórházba nyolc embert vittek, ötüket könnyebb sérüléssel. Az MTI vasárnap délelőtti megkeresésére a soproni kórház azt közölte, hogy a három súlyos sérültet továbbra is az intézmény traumatológiai osztályán ápolják, az öt könnyű sérült már elhagyhatta a kórházat.

A klub honlapja azt írta, a csapat a mai, Sopron elleni mérkőzésre tartott, mikor egy személyautó áttért a szemközti sávba. A buszsofőr, hogy a frontális ütközést elkerülje, félrerántotta a kormányt, melynek következtében a játékosokat és a stábot szállító jármű az árokba hajtott és az oldalára borult.

Előzetesbe kerül a balesetet okozó autós

Az autóbusszal ütköző személyautót vezető, hatvankilenc éves, K. Mihály 69 éves kapuvári lakos ellen a rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt indít eljárást.

A rendőrség kezdeményezi a baleset okozásával gyanúsított férfi előzetes letartóztatásba helyezését, közölte az MTI érdeklődésére vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Az erről szóló indítványt hétfőn terjesztik elő.

Az ötvenévesen elhunyt Fűzy Ákossal 2012-ben bajnoki címet nyert a győri csapat, 3-2-es összesítéssel verték a Sopront. Idén is a bajnoki döntőig jutottak, ám nem sikerült megvédeni a címüket a soproniak ellen.

Korábban a Mizo Pécsnél dolgozott, előbb Rátgéber László segédedzőjeként, majd vezetőedzőként, így nyert a csapattal 2010-ben bajnoki címet és kupát.

„Ákos 13 évig volt a segédedzőm, és egy évet a válogatottnál is együtt dolgoztunk, Péter pedig három évig volt mellettem a válogatottnál" - nyilatkozta az MTI-nek Rátgéber. „Olyan, mintha a testvéreimet vesztettem volna el, együtt jártunk nyaralni, teljesen összenőttünk. Nem tudom felfogni ezt a tragédiát."

Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, a városnak és a csapatnak egyaránt nehéz lesz feldolgozni ezt a tragédiát, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak.

„Két igazi sportembert veszítettünk el, akik egész életükben a jó ügy érdekében, a sport és a tehetség ünnepéért dolgoztak, mindezt magas szakmai színvonalon tették. Sosem felejtjük el őket, hiszen a győri kosárlabdasport legfényesebb sikereit köszönhetjük tevékenységüknek."

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége együttérzéséről biztosította az elhunytak hozzátartozóit. Az MKOSZ mielőbbi gyógyulást kíván a sérülteknek, és minden segítséget meg kíván adni a klubnak a fájdalmas, felfoghatatlan helyzetben.

Az áldozatokra emlékeztek

Csendes megemlékezést tartottak szombat este Győrben, az egyetemi csaroknál, számolt be a kisalföld.hu. Többen gyertyákkal emlékeztek a balesetben elhunyt Tapodi Péter klubigazgatóra és Fűzy Ákos vezetőedzőre.

A győriek csapatvezetője, Fodor Sándor a klub Facebook oldalán emlékezett a tragédia áldozataira. „Vajon mit lehet akkor tenni, hogy lehet védekezni a semmiből jött fájdalom ellen? Nem készülnek már közös fotók Ákossal a Csillag Presszóban, Kiscsillag feliratú pólóban, és nem készülnek arról sem ahogy Tapesz nagy műgonddal szeli föl a serranói sonkát miközben ördögi kutyák és egy angyali kislány toporognak körülötte. Nem lesz több közös kép, közös harc, közös vereség, közös győzelem, közös öröm és közös bánat. Velem maradtok, mert minden együtt töltött pillanatot megjegyeztem. A szívemmel."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport