Kokainért adott el meccseket a Knicks

2013.09.16. 11:12

Brian Touhy nemrég jelentette meg második könyvét az amerikai sportok és a bundázás kapcsolatáról, mely a Larceny Games: Sports Gambling, Game Fixing and the FBI – Ellopott meccsek – Sportfogadás, bundázás és az FBI címet kapta.

A New York Post által is idézett Touhy azt állítja, hogy az NBA-ben szereplő New York Knicks pár játékosa az 1981-82-es szezonban több mérkőzést eladott, hogy szívességet tegyenek kokaindílerüknek. Az író több, mint 400 az FBI által összeállított, majd napjainkban hitelesített dokumentumra hivatkozva állítja, hogy 1982 januárjától több mérkőzést is eladtak a játékosok, majd egy idő után ők maguk is a csapat ellen kezdtek fogadni. A díler korábbi 300 dolláros tétjei januártól 10 ezer dollárra nőttek.

Az FBI 1986-ig nyomozott az ügyben, de végül senkit sem tartóztatott le. Touhy állítása szerint a nyomozóiroda kihallgatta a dílert, aki azt vallotta, egyetlen játékost sem ismer a Knicksből, így az FBI annyiban is hagyta a dolgot. Arról viszont nincs semmi feljegyzés, hogy kihallgattak volna egyetlen érintett játékost is, vagy kapcsolatba léptek volna az NBA-vel.

A dokumentumok szerint a vizsgálat elején azt gyanították, hogy a játékosok szívességből belső információkkal látták el a dílert, ám a meg nem nevezett forrásuk szerint a szezon végére biztossá vált, hogy szándékosan veszítettek el bizonyos mérkőzéseket. A nyomozati iratokban kitakarták mind a drogdíler, mind a vele kapcsolatban álló játékosok neveit.

A Knicks 1982-ben utolsó helyen végzett a csoportjában, utolsó 9 meccséből 8-at elvesztve. Az akkori csapat egyik tagját, Michael Ray Richardsont négy évvel később örökre eltiltották, miután számtalanszor lebukott kokainos állapotban, ám a most 58 éves Richardson tagadta, hogy valaha elcsalt volna egyetlen mérkőzést is.