Nyolc klub a 24. helyért

2013.09.30. 17:57

Idén is 24 csapat indul a legerősebb európai kosárlabda sorozatban, a férfi Euroligában. A főtáblán huszonhárom csapat helye már biztos, az utolsó résztvevő helyre nyolcan pályáznak, ezek a klubok keddtől a litvániai Vilniusban versenyeznek a még kiadó egyetlen helyért.

A nyolc résztvevő egyenes kieséses rendszerben játszik, a legjobb lesz főtáblás. A selejtező első körének párosítása: Cimberio Varese (olasz)–EWE Basket Oldenburg (német), Lietuvos rytas (litván)–VEF Riga (lett), CEZ Nymburk (cseh)–Banvit (török), Himki (orosz)–Telenet Ostende (belga).

Már a főtábla csoportbeosztása is elkészült, négy hatos csoportban játszanak majd Európa legjobb – és leggazdagabb – kosárlabda klubjai, a csoportokból a legjobb négy jut majd a második körbe, ahol két nyolcas csoportot alkotnak a résztvevők és két legjobb négy megy megint tovább. Az újabb körmérkőzéses torna után jön az egyenes kieséses rendszer a negyeddöntőkkel és végül a Final Fourral. A csoportbeosztások, amelyben egy magyarnak is szurkolhatunk – ha Hanga Ádám végre felépül – a D csoportban szereplő Laboral Kutxnák:

A csoport: FC Barcelona (spanyol), CSZKA Moszkva (orosz), Fenerbahce Ülker (török), Budivelnyik (ukrán), Partizan Beograd (szerb), JSF Nanterre (francia).

B csoport: Real Madrid (spanyol), Anadolu Efes (török), Zalgiris Kaunas (litván), Brose Baskets (német), Emporio Armani Milano (olasz), Strasbourg IG (francia).

C csoport: Olimpiakosz (görög), Montepaschi Siena (olasz), Unicaja Malagá (spanyol), Galatasaray Liv Hospital (török), Stelmet Zielona Góra (lengyel), Bayern München (német).

D csoport: Panathinaikosz (görög), Maccabi Electra Tel-Aviv (izraeli), Caja Laboral Kutxa (spanyol), Lokomotiv Kubany (orosz), Crvena Zvezda (szerb), a selejtezőből továbbjutó.

Az alapszakasz október 17-én kezdődik. A leguótbbi idényben, Londonban az Olimpiakosz nyerte a Final Fourt, a Real Madridot győzte le a döntőben. A 2014-es négyesdöntő Milánóban lesz.