Kobe Bryant teste nem bírja már

2013.12.20. 12:20

A 35 éves Kobe Bryantnek nem a legjobban alakul 2013, ugyanis miután az előző NBA-szezont Achillesz-ín-szakadással fejezte be, addig az évet szintén sérülten zárja - ezúttal a térdében tört el egy csont, ugyancsak a bal lábában.

Bryant december 8-án tért vissza a nyolc hónapos kihagyás után, ám mindössze 6 mérkőzés után újabb komoly sérülést szenvedett, ami miatt hat hétig nem játszhat. Pedig egyre jobb formát mutatott, december 14-én 21 pontot dobott a Charlotte Bobcatsnek, ami idei legjobb teljesítménye volt, ám februárig biztosan nem folytathatja a javulást. A sérülés ráadásul három héttel az után történt, hogy további két évvel meghosszabbította szerződését a Los Angeles Lakersszel, mely idő alatt 48,5 millió dollárt keres majd.

Bryant a keddi, Memphis Grizzlies ellen 96-92-re megnyert meccs harmadik negyedében sérült meg, ennek ellenére egy rövid pihenő után végigjátszotta a mérkőzést, majd csütörtökön derült ki, hosszabb kihagyás vár rá.

A 35 éves kosaras 1996-os bemutatkozása óta 45 567 percet (összesítve 31,5 napot) töltött a pályán, amivel tizennegyedik az NBA (az NBA előjével, az ABA-vel közös) örökranglistáján és második a jelenleg is aktív játékosok közül. Ez az elképesztően sok játékidő azonban kezd visszaütni.

Az Achillesz-szakadás már magában olyan sérülés, amivel nagyon óvatosan kell bánni utána, most pedig a térdére is vigyázhat bal lábán, melyen egyébként is sok izmot vesztett a nyolc hónapos rehabilitáció alatt. Az újabb kényszerpihenő alatt viszont tovább erősödhet az Achillesze, így jövőre talán kevésbé kell óvatosan játszania.

Kobe gondjai a Lakersre is kihatással vannak. A csapat nyilvánvalóan kulcsfiguraként számít rá a jövőben is, különben nem adtak volna neki közel 50 millió dollárt két évre. A Los Angeles-i csapat jelenleg 12-13-as mérleggel áll, de Kobe-val sem javultak sokat, hiszen visszatérése óta 6 meccsből csak kettőt nyertek.

Jao Ming a 2006-07-es szezonban két hónapot hagyott ki hasonló sérüléssel, akárcsak Lorenzen Wright 2001-ben, ám egyikük sem volt 35 éves, igaz, talán egyikükben sincs annyi elszántság, mint Bryantben.

Ha február elején vissza is térhet, a Lakers addig 22 mérkőzést játszik majd, és már túl lesz a szezon felén. Jelenleg negyedik helyen állnak a csoportjukban, a Nyugati Főcsoportban pedig tizenegyedikek, de csak két győzelemmel áll előttük a mostani állás alapján még rájátszásba jutó Denver Nuggets. Vagyis versenyben lehetnek még akkor is, bár a legjobbjuk nélkül nem lesz könnyű javulniuk, vagy akár a jelenlegi teljesítményt tartaniuk.