Miami–San Antonio: újratöltve

2014.06.01. 09:39

Megint Miami Heat–San Antonio Spurs nagydöntő lesz az NBA-ben. Az már korábban eldőlt, hogy keletről a Miami címet védhet, 2013-ban a hetedik meccsen győzte le a Spurst, amely a nyugati főcsoportdöntő hatodik meccsén hosszabbításban győzte le az Oklahoma Cityt, ezzel 4-2-re nyerte a párharcot. A Spurs az utóbbi 10 évben negyedszer játszhat a Larry O’Brien Trophyért.

A hazai Oklahoma City kezdett jobban és az első két negyedben fokozatosan lépett el riválisától, az első után három, a nagyszünetre aztán hét pont volt az előnye. Az első igazi fordulatot a harmadik negyed hozta, amikor a vendégek 37-20-ra nyerték az etapot és 53,8 százalékos pontossággal szórták a labdákat a kosárba.

Az ezen a meccsen sorrendben 165. teltházas meccset játszó Thunder az végére visszakapaszkodott és talán hosszabbításra sem lett volna szükség, ha 44 másodperccel a dudaszó előtt Manu Ginobili kísérletét Serge Ibaka nem halássza le bravúrosan, de szabálytalanul – goaltendinget kellett volna fújni – a palánk előtt.

Az Oklahoma két legjobbja, Kevin Durant és Russel Westbrook ezúttal is parádézott, de ez is kevés volt a sikerhez. Ketten együtt 65 pontot, 21 lepattanót hoztak össze, a másik oldalon Boris Diaw 21 pontja volt a legtöbb, aki 2006. június 3-a óta nem volt ilyen eredményes a rájátszásban.

A hosszabbítás felénél még a Thunder vezetett egy ponttal, de 2:22-nél, Westbrook kétpontosánál szerezte az utolsó pontjait a meccsen. Durant kétszer is triplát rontott, ahogy Westbrook is még öt pontot szerezhetett volna, de nem talált gyűrűt már.

Amióta Gregg Popovich a Spurts főedzője, a csapat hatszor jutott be a nagydöntőbe. Tavaly a Miami örülhetett, a San Antonio legutóbb 2007-ben lett a legjobb, amikor a Clevelandet söpörte ki.