LeBron egyedül maradt az NBA-döntőben, mint a kisujjam

2015.06.06. 12:51
Az NBA-döntő első mérkőzésén a Golden State Warriort meccsen egyetlen dolog érdekelte: Jamest hatástalanítani, más nem számít.

Karrierje során először jutott NBA-döntőben 40 pont fölé LeBron James, aki a csütörtöki első meccsen 44 pontig jutott a Golden State Warriors ellen, ám csapata mégis kikapott. Hogy miért? Mert a Golden State pontosan tudta, hogy egyedül LeBron lehet az, aki komoly gondot okozhat nekik, ezért védekezés közben minden mást feláldoztak, csak a Cleveland 23-asát figyelték.

Ezt legszebben az alábbi képkivágás példázza: ugyan a Cavaliers is öt emberrel támad, de minden Golden State-játékos LeBron felé fordul, még úgy is, hogy két másik clevelandi a képen sincs. A kulcs a képen, hatalmas terpeszben, széttárt karokkal álló Shaun Livingston, illetve az, hogy ő tulajdonképpen kin is védekezik?

arms.0

Ha az oldalvonalnál álló Iman Shumpert az, akkor máris van egy társa, aki besegít, de szinte biztos, hogy nem őt fogja: sőt, lényegében mindegy is, hogy kit fog, mert nem érdekli, csak az, hogy James ne tudjon semmit se kezdeni. Persze ehhez mérve, úgy, hogy végig 10 szemmel védekezett rajta az NBA egyik, ha nem legjobb védelme, LeBron 44 pontja egészen földönkívüli méreteket ölt. A hajrában szerzett utolsó 18 pontból 17-ben benne volt, de a Warriors pontosan tudta, hogy mit csinál.

Jamesnek ugyanis kőkemény meccse volt: 46 percet volt pályán, végig brutálisan védekeztek rajta, mind fizikálisan, mind mentálisan megpróbálták bedarálni. Hogy ennek mi lett az eredménye: 38-szor dobott kosárra, ami egész pályafutása során a legtöbb, 22-szer dobott a festéken kívülről, ami a legtöbb tőle a rájátszásban valaha,

amikor pedig Andre Iguodalát állították rá, 14-ből csak 4 dobása volt jó, és három labdavesztése is volt.

Összehasonlításképp, James 22-ből 12 volt mindenki más ellen, amikor meg Harrison Barnes vagy Klay Thompson volt rajta, olyan simán ment neki a játék, ahogy az a liga legjobbjától egy döntőben elvárható. Iguodala viszont tökéletesen felkészült belőle. Ez nem is csoda, hiszen ő az egyik legjobban védekező játékos az NBA-ben abban a tekintetben, hogy az elemzések alapján pontosan ki tudja számolni, mi jöhet ellenfelétől. Épp ezért tökéletes páros Jamesszel, akinek olyan memóriája van, mint a legjobb golfozóknak és a legjobb NFL-irányítóknak.

James és Iguodala párharca

Mivel Kyrie Irving törött térdkalácsa miatt már nem játszhat a döntőben, Jamesen még nagyobb teher lesz. Lényegében így biztossá vált, hogy egy percet sem pihenhet, és mindent neki kell elvállalnia, addig legalábbis biztos, amíg a kispadról összesen 9 (!!!) pont érkezik – a Warriors cseréi 34-et szereztek a hosszabbításban 108-100-ra megnyert meccsen.

A Warriors pedig pont ezt akarja: minél többet dobjon James, lehetőség szerint minél többet legyen rajta Iguodala, a többiek pedig csináljanak, amit akarnak. Timofej Mozgovnak ugyan volt 16 pontja, de ő csak egy jó passz után fog pontot szerezni, magának nem csinálja meg a helyet, Irving kidőlt, JR Smith pedig hiába volt jó eddig a rájátszásban, a döntő első meccsén eltűnt. A rájátszásban James 24,1 pontátlagot és kerek 22 dobást vállalt 40 percenként, amíg Irving játszott, nélküle 34,6 pontot és 30,4 dobást kellett vinnie, ami rengeteg. De legalább Irving nélkül 9-ről 30 százalékra nőtt a triplamutatója.

A Warriorstól azért nem idegenek az ilyen megoldások, ahogy Jamest megállították, a rájátszásban már léptek teljesen unortodox módon, ha a továbbjutás múlt rajta.

A kicsi a nyerő

Egész szezonban nyílt titok volt, hogy amikor nagyon kellett a győzelem a Warriorsnak, akkor a Stephen Curry, Klay Thomson, Iguodala, Barnes, Draymond Green ötössel volt fent a pályán. A hosszabbításra is ez volt a terv náluk, csakhogy a külön a feldobás miatt felküldött Festus Ezeli közel két percig pályán ragadt, mert nem lehetett mikor cserélni. Papíron ilyen kis emberekkel nem lehet sokáig hatékonyan védekezni, a smallball lényege pont az, hogy a csapat feláldozza a védelmet a támadás kedvéért, csakhogy általában nincs egy Green a csapatban, aki annyira jól védekezik, hogy elhalványítja a különbséget.

A hosszabbításban Mozgov, James és Tristan Thompson személyében a három legnagyobb ember a Cavaliersnél volt, mégis simán tudott védekezni a Warriors: egy kosarat engedtek a legvégén, amikor már 10 ponttal vezettek, tehát mindegy volt.

Cavs-támadás a hosszabbításban

De ezzel a felállással nem tudnak végig játszani, nagyon fárasztó folyamatosan fel-alá sprintelgetni, Green pedig nagyon hamar kipontozódna. A Warriors csak akkor veti be ezt a fegyvert, amikor nagyon kell, és hiába tudja az ellenfél, mi jön, tehetetlenek. Az első meccsen három percig nyomták meg a hosszabbításban, ez pedig bőven elég volt nekik. Legközelebb lehet, hogy már a negyedik negyedben előveszik a kis ötöst.