A Dream Team óta várjuk az ilyen látványos kosárlabdát

nba2
2015.10.27. 19:40 Módosítva: 2015.10.27. 19:45
Rendhagyó szezonbeharangozóval szeretnénk megmutatni, kik azok, akik miatt újra kihagyhatatlan program lett az NBA: ha nem is új Michael Jordanek, de mindenképpen új Barkleyk, Ewingok, Millerek és Olajuwonok nőnek fel a szemünk láttára. Szerda hajnalban indul a liga új szezonja.

Három mérkőzéssel, köztük a tavalyi döntő két csapatával magyar idő szerint szerda hajnalban megkezdődik az NBA. A Golden State Warriors címvédési kísérletét jelentő szezon felvezetéseként írhattunk volna arról, hogy mekkora eséllyel jön össze újra a Cleveland Cavaliers elleni döntő, de ezt október végén lehetetlen megjósolni.

Elemezhettük volna, hogy a nyári átigazolások merre tolhatják el az erőviszonyokat, de LaMarcus Aldridge San Antonióba és Greg Monroe Milwaukee-ba szerződésén kívül nem volt eget rengető mozgás.

És különben is, nem elsősorban a nyári erősítések, vagy épp a június elejére rakott döntő esélye miatt érdemes az NBA-t majdnem nyolc hónapon át megállás nélkül nézni.

Hanem azért, mert olyan legendák nőnek fel és játszanak a szemünk előtt most, mint 20-25 éve, gyerekkorunkban.

Nem véletlen, hogy az 1996-os Space Jam - Zűr az űrben filmbe olyan játékosok kerültek be Michael Jordan mellé, mint Charles Barkley, Patrick Ewing és Larry Johnson, akkoriban ugyanis róluk szólt az NBA. Róluk, na meg Gary Paytonról, Dennis Rodmanről, Reggie Millerről, John Stocktonról, Shaquille O'Nealről, Karl Malone-ról, Scottie Pippenről vagy épp Hakeem Olajuwonról, de a sort reggelig lehetne folytatni a nevekkel, akiknek többsége ott volt a Dream Teamben 1992-ben, Barcelonában.

A mostani NBA pedig újra elkezdett tele lenni olyan játékosokkal, akik már nem csak legendás számokat, de legendás megmozdulásokat is hoznak meccsről meccsre. Ezért úgy gondoltuk, hogy ha már a gyerekkorunkban látott látvánnyal vetekszik újra az NBA, megmutatjuk, kik azok, akikről 10-20 év múlva valószínűleg ugyanúgy beszélünk majd, mint a Dream Team tagjairól és kortársaikról, és kik azok, akik részben még az előző nagy korszak utolsó képviselői. Erre pedig a 90-es évek csodás kosaraskártyáit, pontosabban azok felturbózott változatát választottuk, húsz egyedi kiadásban, mert melyik NBA-rajongó ne imádta volna ezeket a kártyákat anno.

Tízet, az öt talán mostani legjobb NBA-játékosét és öt olyan veteránét, akik igazi tanárok a pályán, ebben a cikkben találnak, másik tízet a jelenlegi leglátványosabb jeleneteket hozó játékosokkal egy másik cikkben gyűjtöttünk össze.

(A videók akkor indulnak, ha a kurzort rájuk húzza, kattintásra pedig megállnak.)

Upper Deck

LeBron James

Nem lehet kérdés, hogy King James az NBA jelenlegi királya: a Cavshez visszatért kosárzseni ötből öt poszton tud világklasszis szinten játszani, és ha kell, kőkeményen védekezik, vagy felrobbantja a közönséget egy zsákolással. Olyan könnyedséggel játszik, mintha az általa bemutatott dominancia lenne a világ legkönnyebb dolga. Ha nem fogy el mellőle a rájátszásra Kevin Love és Kyrie Irving, már rég a harmadik címét ünnepelhette volna múlt nyáron.

  • Ki tudja, milyen magas valójában: amióta túlnőtt Michael Jordan 198 centijén, nem engedte lemérni magát.
  • Jobb kézzel dob, de bal kézzel ír és eszik.
  • Mestertroll: végzős középiskolásként az Adidas táborába Nike, a Nike táborába Adidas cipőkben ment.

Stephen Curry

Az NBA első számú varázslója és egyben második legnagyobb sztárja, aki úgy oszt ki hát mögötti passzokat és dob lehetetlen hármasokat, hogy az ember már csak legyint: az ilyeneket megszoktuk Currytől. A Golden State Warriors-kosarasnak ráadásul a védekezése is javult a múlt szezonban, amikor a bajnoki címig robogtak. Ez volt neki az első, de ne aggódjunk, jöhet még, idén a címvédésért mennek, és minden esélyük megvan rá.

  • A térfélnek az a pontja, ahonnan nem tud hármast dobni: ismeretlen

James Harden

Az NBA nagyszakállú zsenije tavaly végsőkig harcban volt Stephen Curryvel az MVP-címért, és végül a warriorsos kollégája nyerte el a címet, de egészen embertelen volt, amit Harden vállalt csapattársai sérülései után, karriercsúcsokat és franchise-rekordokat döntött. Idén viszont a többiek is ott lesznek végre mellette, és talán nem kell a végletekig kiszipkázni minden erejét.

  • 2009 óta növesztett szakállának reklámértéke: 200 millió dollár

Russell Westbrook

Egészen furcsa belegondolni, hogy a liga top 15 játékosából egyszer három együtt nyomta az Oklahomában, amíg James Harden el nem ment vezérnek Houstonba. Azóta minden évben Durant MVP-jére várnak az emberek, hogy aztán Russell Westbrook egészen elképesztő produkcióiról beszéljenek. Ha NBA-kosarasok lennénk, valószínűleg Westbrook lenne az utolsó, akivel szemben szívesen védekeznénk, mert egyik pillanatban potenciális bokatöréstől kell tartani, a másikban meg attól kell rettegni, hogy leszakítja a fejünk fölött a gyűrűt. Arról nem is beszélve, hogy a csajod szerint még menőbben is öltözik nálad.

  • Megjelenés: a legnagyobb hipszter az egész NBA-ben
  • Példakép: Magic Johnson
  • Legjobb haver: Kevin Durant

Anthony Davis

Az NBA legegyedibb szemöldökének tulajdonosa még csak 22 éves, de annyit fejlődött harmadik szezonja alatt a Pelicansnél, hogy az idény előtt a csapatok 86,2 százaléka rá építené a jövőjét. Épp ezért nem az a kérdés, lesz-e belőle MVP, hanem csak az, hogy mikor. Sebességben, küzdésben és pontosságban is nehéz felvenni vele a versenyt, de ami a legijesztőbb, hogy jó 6-7 évig még biztosan csak fejlődni fog.

  • Különdíj: a világ leggonoszabb és legfelismerhetőbb szemöldöke, amit két jogdíjas szlogennel is levédetett.

Vintage

Kobe Bryant

Annyi komoly sérülés után Kobe Bryant még mindig itt van, és még mindig nem tett le arról, hogy pályafutását bajnoki címmel zárja, de ez a mostani Lakersszel azért nagy mutatvány lenne. Minden tisztelet kijár neki, hogy még egyszer és talán utoljára nekirugaszkodik, és ha még nem is lesz bajnok hatodszor, akkor is az elmúlt húsz év egyik legmeghatározóbb NBA-játékosa marad.

  • Michael Jordannel való összehasonlítások mennyisége: egymillió plusz egy 

Tim Duncan

A San Antonio Spurs legendás hármasának legidősebb tagja, aki a múlt idényben még mindig úgy kosarazott a rájátszásban is, hogy 6-7 évet simán letagadhatott volna. Pályafutása során már 25 ezer pont fölött jár, a nyáron két évvel hosszabbította meg szerződését, szóval még egy darabig biztosan látni fogjuk a pályán, ráadásul egy idén is erősnek ígérkező csapatban.

  • Karrierje során jegyzett lepattanók: 14 644

Dirk Nowitzki

Igen, már 37 éves és igen, a Dallas elkezdett lefelé csúszni vele együtt, de Dirk még hanyatló formában is simán All-Star-játékos volt. Amíg ki nem rabolják egy este egy sötét sikátorban, és nem veszik el tőle a szabadalom alá vett egylábas fadeaway-dobását, nem lehet baj azzal a némettel, aki már ifiként alázta Pippent, és feltűnt Barkleynak.

  • Ennyi pontot szórt 19 évesen a német ifiválogatottban az amerikai All-Star-csapatnak: 42

Kevin Garnett

A teljes karrierjét arra áldozta, hogy nála nagyobb játékosoknak is megmutassa, ő a legkeményebb. Eközben persze már 25 ezer pont fölött jár, sőt, egyedüliként hozott össze emellé 10 ezer lepattanót, 5 ezer asszisztot, illetve 1500 labdszerzést és blokkot. Garnett egy NBA-dinoszaurusz, egy másik kor maradványa, aki túl makacs, túl kemény és túl jó ahhoz, hogy abbahagyja, amíg szét nem esik a pályán.

  • Játékosok, akiknek még nem mászott az arcába üvöltve meccs közben: az újoncok (talán)
  • A kötelezően előírton felül adott interjúk száma: -5

Vince Carter

Szegény Vince Carter valószínűleg úgy fog már visszavonulni, hogy hiába övé minden idők leglátványosabb zsákolóversenyes teljesítménye és minden idők legbrutálisabb zsákolása az olimpiákon, 38 éves korára sem tudott bajnokságot nyerni. Valószínűleg a Memphisszel sem fog, bár kifejezetten jó játékosok veszik körbe. Az mindenesetre érdekes, hogy a korral mennyit változott a liga egykori fenegyereke, aki élesben is olyan zsákolásokra volt képes, amiket ma is ritkán látni. Carter most már megfontolt veterán, akit azért élvezet nézni, mert lassan 40 évesen már láthatóan nem magáért, hanem a csapatáért játszik.

  • Felejthetetlen pillanat: amikor a 2000-es Olimpián szó szerint átugrotta a 218 centis Frédéric Weist

Ötlet és szöveg: Koroknai Gergely, Lovas Gergő, Sajó Dávid

Grafikai megvalósítás és borítókép: szarvas

Kommentelje a cikket a Sport Géza Facebook-oldalán!

Ki gyűjtött kosaras kártyákat? Az NBA szezon indulására megcsináltuk a legjobb játékosok kártyáit, úgy, ahogy eddig még soha senki!

Posted by Sport Géza on Tuesday, October 27, 2015