Akkor is kap bajnoki gyűrűt, ha veszít a döntőben

varejao cleveland golden state
2016.06.02. 17:38
Akár a Cleveland Cavaliers, akár a Golden State Warriors nyeri a 2015-16-os NBA-szezon döntőjét, a 33 éves brazil Anderson Varejao mindenképp megkapja az első bajnoki gyűrűjét – akkor is, ha kikap mostani csapatával, a Warriorsszal.

Ez azért lehet, mert az NBA történetében első játékosként ugyanabban a szezonban megfordult mindkét döntős csapatban. A magasember a szezon első felét a Cavaliersnél, a másodikat viszont már Stephen Curryék mellett töltötte – előbbi csapatban 31 meccse volt, utóbbiban a döntőig a rájátszással együtt 33. Persze a Cavaliers nem köteles bajnoki gyűrűt adni neki a győzelme esetén, ám mivel a 11 szezont Clevelandben töltő brazil a csapat egyik legnépszerűbb játékosa (volt), alighanem meg fogják neki hálálni az elmúlt éveket.

Varejaót a februári határidő előtt cserélte el a Cavs egy háromcsapatos üzlet keretében, így került február 18-án a Portland Trail Blazershez, ahonnan pár nap alatt ki is tették. Ekkor adott neki szerződést a Warriors.

Hiába kap valószínűleg gyűrűt vereség és győzelem esetén is, a döntő nem róla fog szólni.

Hanem nagyjából azokról, akikről a tavalyi döntő is, de lesz pár igen jelentős különbség is: leginkább az, hogy jelen állás szerint Jamesnek idén bőven nem egyedül kell megoldania a döntőt. Tavaly ugyanis Kevin Love már messze a döntő előtt, míg Kyrie Irving a döntő első meccsén kidőlt, idén viszont mindketten pihenten, 100 százalékos állapotban játszhatnak a Warriors ellen.

Fontos érkező volt a szezon közbeni edzőváltás során érkező Tyronn Lue (David Blattet váltotta), illetve a pont a Varejao-csereügyletben megszerezett Channing Frye, aki a rájátszásban 58 százalékkal dobta hárompontosait – ez 13 százalékkal jobb, mint Klay Thompson, és majdnem 18 százalékkal jobb, mint Stephen Curry mutatója.

Vagyis idén mind emberanyagban, mind (hárompontos-)dobóerőben felvehetik a versenyt az újabb elképesztő szezont produkáló Golden State-tel. Illetve mondjuk inkább úgy, hogy jobban fel tudják venni a versenyt, mint a tavaly 4-2-re elvesztett döntőben.

Merthogy többek között

  • Stephen Curry egy szezonon belüli 402 és egy meccsen belüli 12 hárompontosával őrült NBA-csúcsot döntött,
  • a Warriors 73-9-es alapszakaszi mérlegével lepipálta a legendás 1995-96-os, Michael Jordan vezette Chicago Bullst,
  • Klay Thompson pedig (közvetlenül Curry után) megdöntötte az egy rájátszásmeccsen dobott triplacsúcsot, ami immáron 11.

Vagyis a Warriors két legfőbb pontgyárosa a szokottnál is kirobbanóbb formában érkezik a döntőbe, miután 1-3-ról felállva fordítottak a főcsoportdöntőben az Oklahoma City Thunder ellen. A Cavaliers viszont kisebb pihenő után van, ami az izmoknak biztos jót tett, de lehet, hogy a ritmusukat megtörte.

Draymond Green, a liga egyik legjobb védője viszont nincs a legjobb állapotban. A Warriors-erőcsatárt csak a Thunder elleni hét meccsen többször is el lehetett volna tiltani a Steven Adams elleni ténykedése miatt: volt egy rúgás, és egy meglehetősen furcsa válldobás is a rovásán, és ha akár csak egy meccset is ki kell hagynia valami hasonló butaság miatt a döntőben, nagyon hiányozhat a Warriorsnak.

 

A kulcs persze LeBron lesz, mert az a tempó, ahogy idén (meg az elmúlt három évben) a Warriors játszik, lényegében tarthatatlan. Olyan értelemben, hogy a Cavaliers biztosan nem tudja majd megfékezni őket, ahogy az Oklahoma City tette, mert nincsenek olyan védekező kvalitású, és olyan atletikus játékosaik. Ha pedig nem állítják meg Curryéket, egy megoldás maradt: valahogy még a Golden State-nél is több pontot kell dobniuk, ez pedig csak úgy sikerülhet, ha LeBron valami olyat hoz elő magából (vagy a társaiból egyszerre), amit még nem nagyon láttunk tőlük.

Van tehát bőven játékos, akin múlhat. A visszavágó ténye viszont nem kedvez a Warriorsnak: a legutóbbi hét olyan döntőben, amikor az előző évi visszavágóját rendezték, csak egyszer volt címvédés: a Chicago Bulls 1997-ben és 1998-ban is legyőzte a Utah Jazzt.

Az NBA-döntő magyar idő szerint péntek hajnali 3-kor indul, a párharc a Golden State Warriors vagy a Cleveland Cavaliers negyedik győzelméig tart.