Hanga Ádám az egész selejtező legjobbja

2016.09.12. 12:21

A négy forduló után százszázalékos és gyakorlatilag már Eb-résztvevőnek tekinthető magyar válogatott egyik vezére, Hanga Ádám eddig a teljes mezőny legjobbja a férfi kosárlabda Európa-bajnoki selejtezőben.

A bb1.hu szaklap összesítése szerint a meccsenkénti hatékonyságot összegző mutató (VAL) szempontjából a spanyol Vitoria magyar légiósa áll az első helyen 21,3-as átlaggal. A nemzeti együttes másik kulcsembere, Vojvoda Dávid a hatodik helyen áll 19,8-cal.

Ami a legponterősebb játékosokat illeti, Vojvoda 21,5 pontos átlagával a második legjobb dobó a mezőnyben, míg Hanga 19,8 ponttal az ötödik.

Sztojan Ivkovics kapitány együttese szombaton a britek vendégeként győzött 88-80-ra a negyedik körben. A nemzetközi szövetség (FIBA) Hangát beválasztotta a forduló álomcsapatába. A 27 éves kosaras már másodszor szerepel a legjobbak ötösében, mindkétszer a britek ellen remekelt. Londonban 18 ponttal, kilenc lepattanóval és nyolc gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

A magyarok szerdán Luxemburgban lépnek pályára, szombaton pedig Macedónia ellen zárják a kvalifikációt Szolnokon. A válogatott - amely legutóbb 1999-ben vett részt Európa-bajnokságon - már csak akkor nem jut ki a 2017-es Eb-re, ha kikap a sereghajtó Luxemburg otthonában, majd több mint tíz ponttal alulmarad Szolnokon. Ezzel párhuzamosan szerdán a macedónoknak le kell győzniük a vendég briteket, akiknek szombaton Luxemburgban is ki kell kapniuk legalább 25 ponttal. Ez már csak azért is valószínűtlen, mert a miniállam csapata mind a négy eddigi meccsét elvesztette.

A 40. Eb-nek Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-től szeptember 17-ig.

Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán tagja a 24-es mezőnynek, Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Európa-bajnokság 1-9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozik a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett.

  • A G csoport állása: 1. Magyarország 8 pont, 2. Nagy-Britannia 6 (348-335), 3. Macedónia 6 (316-321), 4. Luxemburg 4