110 millió dollár mellé szerződtek a kajapénzről is

2016.10.29. 09:23

A sportmarketing igazi gyöngyszeme került ki a netre egy amerikai portál jóvoltából. A TMZ ugyanis közzétette a Washington Wizzards és a zűrös ügyektől egyáltalán nem mentes Gilbert Arenas hat szezonra szóló, 2008-ban megkötött szerződését.

Arenasról annyit kell tudni, hogy háromszor szerepelt az NBA-gálán – 2005, 2006 és 2007 -, vagyis közönségkedvencnek számított.

Amikor ezt a szerződést kötötték, már öt éve volt a Washington játékosa, a 2005-06-os szezonban például 29,3-as pontátlaga volt a 193 centis játékosnak.

A most 34 éves Arenas 2013-ban, Kínában fejezte be a játékot, akkor a Sanghajban húzott le egy szezont.

A kuriózumnak számító 23 oldalas, mellékletekkel kiegészített dokumentumban számos érdekesség van. A legérdekesebb része egyértelműen az összege, ami a magyar sportpiac számaihoz szokott olvasó számára felfoghatatlan 110 millió dollárról, azaz 30 milliárd forintról szól.

Ezt az összeget, amivel Arenas egyből Magyarország leggazdagabb emberei közé kerülne, természetesen több részletben vehette fel, úgy, hogy minden évben, októberben egy jelentősebb, közel 3 milliárd forintnyi átutalást követtek minden hó 15-ig történő további utalások.

Ekkora fizetés után megmosolyogtató, hogy a dokumentum külön rendelkezik minden utazáson az igénybe vehető extra kajapénzről, amit akkor is megkapott a játékos, ha a repülőúton esetleg étkezés is járt.

A csapat és ligaszponzorok promóciói után is járt még egy kis zsebpénz, és szintén a csapat költségvetését terhelte ha megsérül, hiszen minden sérüléssel kapcsolatos egészségügyi ellátást ők fizetnek. Erre bizony sor is került, hiszen a szerződés megkötése utáni szezonban összesen 13 mérkőzést játszott makacs sérülései miatt.

A játékosnak is vannak természetesen kötelezettségei.

  • Elvárt a megfelelő öltözködés és viselkedés
  • természetesen a jó fizikai állapot.

Utóbbi annak ellenére, hogy többször is szerepel a szerződésben, nehezen definiálható, szubjektív fogalom.

Külön bekezdés foglalkozik azzal, hogy mit tilos csinálni a játékosnak. Ebbe a körbe tartozik például a

  • sky diving
  • a sízés
  • hegymászás
  • bokszolás
  • bungee jumping
  • motorozás
  • repülőgép vezetés
  • más csapatsportok.

Ahhoz is a csapat vezetésének engedélye kell, ha golfozni, teniszezni, vagy éppen úszni szeretne a sportoló.

Szintén engedélyhez kötött az interjú adás, TV vagy rádióműsorban szereplés, cikkek írása, de miután a hatéves szerződés még a közösségi média robbanásszerű elterjedése előtt készült, annak használatát külön rendelkezés nem szabályozta.

Tűrnie kell a játékosnak, hogy a csapat, vagy a szövetség érdekében képmását felhasználják és azonnali eltiltás vár rá, ha megbukik teljesítményfokozó szerekkel.

Szintén kirúgást jelent, ha nekimegy, vagy fizikailag bántalmazza a bírót, vagy a csapat vezetését, igaz a játékostársakkal történő verekedésre ez nem vonatkozik.

A szerződésből az is kiderül, hogy az aláíráskor nem kapott Arenas aláírási bónuszt. Akit érdekel a szerződés – amit sokan minden idők egyik legrosszabb NBA megállapodásának tartanak - teljes terjedelmében, eredeti nyelven itt elolvashatja.

A cikk szerzője Váczi János sportközgazdász