Magyarország-Olaszország a női kosár Eb nyolcaddöntőjében

2017.06.20. 20:26 Módosítva: 2017.06.20. 22:36

A magyar női kosárlabda-válogatott az idei Európa-bajnokságon elérte azt, amit két éve hazai pályán nem sikerült, továbbjutott a csoportjából.

Csapatunk a nyitómeccsen a világranglista második helyén álló spanyoloktól ugyan kikapott 62-48-ra, de a következő fordulóban  74-70-re legyőzte a rangsorban ötödik, ráadásul házigazda Csehországot. A siker úgy jöhetett össze, hogy mindig volt valaki, aki fontos pontokat dobjon Fegyverneky Zsófia és Nagy-Bujdosó Nóra mellett.

A harmadik meccsnek már csak az volt a tétje, hogy Ukrajna vagy Magyarország lesz-e a csoport második illetve harmadik helyezettje. Mivel az ukránok simán nyertek 84-72-re, Stefan Svitek csapata a harmadik helyen ment tovább.

Válogatottunk a kedd esti nyolcaddöntőben a másik csoport másodikjával, az olaszokkal találkozik. Olaszországnak eddig egy veresége volt a tornán, a törököktől kaptak ki 54-53-ra, és a papírforma szerint esélyesebbek a magyaroknál, de ha a mieinktől azt a formát és koncentrációt látjuk viszont, amit a csehek ellen, akkor könnyen meglepetést okozhatnak.

A korábban rendezett nyolcaddöntőkben Szlovákia Ukrajnát verte 82–68-ra, Lettország pedig Szerbiát 75–70-ra.

1. negyed

Tijana Krivacevic (b) és az olasz Alessandra Formica
Tijana Krivacevic (b) és az olasz Alessandra Formica
Fotó: Milan Kammermayer / MTI / EPA

Idegesen kezdett mind a két csapat, de a magyar válogatott nyugodott meg hamarabb, és egy gyors olasz kosarat követően fordítottt. 9 pontot szereztünk zsinórban, amikor egy olasz hármas beesett.

9-5-re vezetünk.

Befagyott az állás, percek óta nem esett kosár. Vandersloot törte meg a jeget második kosarával.

11-5 az állás, az olasz edző időt kér. Nem csoda, parádésan védekezünk, az olaszok pedig nagyon pontatlanok. 5 pontot szereztek hat és fél perc alatt.

Egy faultal együtt bedobott kosárral, majd az értékesített büntetővel három pontot faragtak az olaszok, de szerencsére magyar részről Simon is megszerzi első pontjait. 13-8 ide. Határ egy hatalmas blokkal sokkol, de nem eléggé, a következő támadásuk eredményes. Három pont maradt az előnyből.

13-10

Egy félig sikeres magyar büntetőzés és egy olasz kosár zárta a negyedet.

Az első negyed után 14-12-re vezet a magyar válogatott.

2. negyed

Sajnos elkezdtük nagyon gyűjteni a faultokat, Simon gyorsan beszedett kettőt is, az ellenfél pedig büntetőkből kiegyenlített, sőt Penna kosarával fordított Olaszország. 14-16

Most megakadt a magyar pontgyűjtés, sorra maradnak ki a dobások, Fegyverneky és Vandersloot is hibázott. Védekezésben viszont Vandersloot két olasz támadást is megakasztott és a második labdaszerzésből ziccerig jutottunk. Odaütöttek, de a büntetők jók. Az olaszok gyorsan feleltek: 16-18 sőt hamarosan már 16-20 volt az állás. Összesen két pontot szereztünk eddig a negyedben. Csak azért vagyunk még egyenlő környékén, mert támadásban rengeteg hibával játszanak az olaszok. 

Csakhogy eközben minden magyar kísérlet kimarad, az olaszok pedig egy ziccert azért bedobnak. 16-22

Stefan Svitek 16-24-es állásnál rövid időn belül másodszor is időt kér a kilátástalan dobóteljesítmény miatt, 9 perce nem szerzett Magyarország mezőnykosarat. Az időkérés után azonnal egy kihagyott dobással folytattuk a szériát.

Vandersloot végre bedobta, de a következő olasz támadásnál nagyon szellősen védekeztünk, Zandalasinit pedig nem lehet üresen hagyni. Majd Krivacsevics bedobott egy büntetőt és egy ziccert: 21-26. Egész jól nézett volna ki ez az eredmény a félidőre - legalábbis a mutatott játékot tekintve -, de egy utolsó másodperces Dotto triplával sajnos 21-29-cel kezdődik a szünet.

3. negyed

Borzasztó csapkodó a játék, labdaszerzést labdavesztés követ szinte azonnal, ellenfelünk még nálunk is több könnyű hibát vét, a kiírás szerint 11-6 arányban vezetik ezt a negatív statisztikát.  Sajnos pontszámban is vezetnek, sőt ott hét ponttal. 22-29 az állás, és a dobószázalék mindkét oldalon nagyon-nagyon gyenge jelenleg.

Krivacsevics büntetőből farag két pontot, az olaszoknál Dorini veszít labdát szabálytalan labdavezetés miatt, ráadásul nagy-Bujdosó Dóra 5. triplakísérlete bemegy, majd egy szép támadás végén Medgyessy kosarával kiegyenlítünk!

29-29

Sottana tempója 4 perces olasz pontcsendet tört meg, de nálunk mintha átszakadt volna valami gát, Simon hármasa is behullik. Aztán Krivacsevics duplája is, 34-31-re vezetünk.

Jóideje nem esett kosár, most az olaszok adják elő a magyarok előző negyedbeli dobóteljesítményét. A félidő második olasz kosarát megelőzte egy újabb magyar, majd szereztünk még négy pontot, 40-33 Még egy olasz büntető bement kettőből, így 40-34 az állás a magyar válogatottnak. 19-5-re nyertük a negyedet!

42-43

4. negyed

Pontváltással kezdődött a negyed, egy olasz ziccerre Határ kosara válaszolt. Ezek Határ Bernadett percei voltak, újabb kosarat dobott és közben még egy faultot is kapott, sajnos a plusz egy büntető kimaradt: 44-36 Vandersloot újabb hibába kergette az ellenfelet, nem lehet már számolni az eladott olasz labdákat.

Egy olasz hármast a következő támadásnál egy lépéshiba követett, így nem zárkózhattak tovább, majd a következő támadást megint ellépik: 44-39.

Aggasztó módon a negyedik negyed közepére egyszercsak ismét szétesett a magyar támadójáték, elszállt a dobók önbizalma. Közben az olaszoknál megint beesett egy tripla, majd két büntetővel egyenlítettek.

44-44

Raksányi tempója nagyon kellett, majd két újabb olasz támadást is labdavesztés zárt, de sajnos nem éltünk a lélektani előnnyel, nem tudtuk növelni az előnyt. Az olaszok viszont bedobták a harmadik triplájukat is a negyedben, így 46-47-re vezettek.

Összegyűltek a magyar csapatszemélyik, mostantól az olaszok minden faultért dobhatnak. Dobnak is kettőt és vezetnek hárommal 46-49-re.

Szerencsére rögtön ők is odaütöttek az ő ötödik hibájukért, de csak egy büntetőnk ment be.

Egészen hihetetlen végjátékban végül kiesett a magyar válogatott.

1 pontra felzárkóztunk, majd Sottana kihagyta mindkét büntetőjét. Miénk volt az utolsó támadás, ám Vandersloot betörés közben eladta a labdát, így Olaszország győzött.

48-49 a végeredmény, a magyar válogatott egy ponttal kikapott és kiesett a csehországi női kosárlabda Európa-bajnokságon. Csak egy kicsivel kevésbé hullámzó játékkal is meg lett volna a győzelem, a válogatottat ugyanakkor maximális tisztelet illeti, a játékosok hatalmasat küzdöttek.

Stefan Svitek a mérkőzés után nyilatkozatában az utolsó labdavesztést fájlalta, mint elmondta, úgy érezte, hogy a kezünkben volt a meccs.

"Mínusz 8-ról fordítottunk plusz 8-ra, a kezünkben volt a meccs. Apróságok döntöttek, nem volt jó a dobószázalékunk, jó lett volna némi extra, egy-két hármas bemehetett volna. A tiszta helyzeteink sem mentek be. Mindenkinek szeretném megköszönni a Eb-n nyújtott játékot. Ebből sikerülni fog előrelépni. Bebizonyították a játékosok, hogy ilyen szinten is tudunk jól szerepelni, kicsit talán már féltek is tőlünk az ellenfelek, a védekezésünktől."