Elvehetik a magyar állampolgárságot a válogatottat otthagyó kosarastól

2017.08.31. 17:43

A honosított amerikai DeAndre Kane-től elvehetik a magyar állampolgárságát, mert a játékos nem jelent meg az edzőtáborban, írja az 24.hu. A kosaras szerepelt volna Sztojan Ivkovics Eb-re készülő csapatában.

Kane nem jelentkezett az edzőtáborban, miközben csatlakozott új klubjához, a Maccabi Tel-Avivhoz. A furcsa helyzet miatt a 24.hu megkereste a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségét, hogy mit fog tenni a szervezet a Kane-ügyben:

DeAndre Kane magyar válogatottban való szereplése egy szigorú szerződéshez kötött. Ilyen megállapodást korábban még nem kötöttek honosított kosárlabdázókkal Magyarországon. Ennek értelmében a játékosnak számítania kell jelentős összegű kártérítés kifizetésére. A honosítás visszavonásának lehetőségeit jogászok vizsgálják, a pontos kártérítés mértékéről pedig a szövetség elnöksége fog dönteni az Európa-bajnokságot követően.

Csütörtökön kezdődik a férfikosárlabdázók Európa-bajnoksága, a magyarok a C jelű hatosban szerepelnek. A válogatott pénteken délután kezd, első ellenfele Horvátország lesz, a csoport találkozóit pedig Kolozsváron rendezik.

Magyar kosarasok legutóbb 1969-ben nyertek mérkőzést az Eb-n, és 1999-ben szerepeltek utoljára a kontinenstornán.