Trump megsértődött egy kosarasra, felrúg egy 54 éves hagyományt

2017.09.24. 11:11

Az amerikai kosárlabda-bajnokság győzteseit 1963 óta minden évben meghívja magához az Egyesült Államok elnöke; a tradíciót John F. Kennedy kezdte, amikor vendégül látta az az évi bajnokcsapatot, a Boston Celtics-t. Úgy tűnik, a hagyománynak Donald Trump első elnökként töltött éve vet véget, meg egy középiskolás fiúöltöző-színvonalú sértődés.

Legközelebb – februárban – a Golden State Warriors csapata volt hivatalos a Fehér Házba. Erről kérdezte a csapattagokat a USA Today. Az egyik legnagyobb sztár, Steph Curry azt mondta: személy szerint nem nagyon szeretne Trumppal találkozni, mert úgy gondolja, a távolmaradással ki lehetne fejezni, hogy nem tud azok mögé a dolgok mögé állni, amiket az elnök képvisel: „a dolgok mögé, amiket mondott és amiket nem mondott ki akkor, amikor kellett volna” – utalt a kosaras többek közt arra, ahogyan Trump a charlottesville-i, fehér felsőbbrendűséggel összefüggő gyilkos támadásra reagált, és arra is, hogy korábban azt mondta, az edzők jogosan neveznék szarházinak és rúgnák ki azokat a sportolókat, akik a rendőrök feketékkel szembeni elfogult és sok halálesethez vezető hozzáállása miatt nem hajlandóak felállni az amerikai himnusz eléneklésekor.

„De persze itt nem csak arról van szó, hogy én elmegyek-e a Fehér Házba” – fejezte ki Curry, hogy ez nem a csapata, csak az ő személyes véleménye. Volt csapattag, aki azt mondta, akárkiről is van szó, az elnökkel találkozni mindenképp jó dolog, és azt is kifejtették, a látogatásról komoly és őszinte diskurzust terveznek indítani, hiszen egy ilyen kérdés „tisztességes megbeszélést érdemel”.

Trump viszont ehhez képest pont úgy reagált, mint egy kisgyerek, és sértetten visszavonta a meghívást. „Egy Fehér Ház-i látogatást komoly megtiszteltetésnek szokás tartania a bajnokcsapatnak. De Stephen Curry hezitál, úgyhogy a meghívás vissza van vonva!” – írta ki a Twitterre.

Az 54 éves hagyomány lefújása viszont már nagyobb hullámokat vert egy kosárcsapat véleményénél: két legendás kosaras is rögtön reagált a Twitteren. LeBron James seggnek nevezte Trumpot, és közölte: „A Fehér Ház meglátogatása addig volt nagy megtiszteltetés, amíg te fel nem tűntél ott.”

Kobe Bryant azt írta: „Egy olyan elnök, akinek már a neve is megosztottságot és haragot eredményez, akinek a szavai széthúzáshoz és gyűlölethez vezetnek, biztos, hogy nem tudja újra nagyszerűvé tenni Amerikát” – utalt az elnök választási jelmondatára a Lakers korábbi bajnoka.

A Golden State Warriors végül kiadott egy hivatalos közleményt is a látogatás kapcsán, amelyben azt írták: amikor februárban Washingtonba utaznak, az elnöki látogatásra szánt időt arra fogják szánni, hogy „az egyenlőséget, a sokszínűséget és a befogadást” ünnepeljék: „azokat az értékeket, amelyek fontosak a csapatunk számára”. A látogatás visszavonásáról azt írták: elfogadják, bár úgy érzik, „Semmi sem lehet amerikaibb annál, mint hogy az állampolgároknak joguk van szabadon kifejezni a véleményüket az őket érintő kérdésekről. Csalódottak vagyunk, hogy nem volt lehetőségünk véleménycserére és nyílt dialógusra ebben a közösségünket érintő ügyben, pedig fontos lett volna beszélni róla.”