Matt Damon hasonmása szétzsákolta a mezőnyt, hazavitte a százezer dollárt

2023-02-19T033917Z 794787691 MT1USATODAY20032165 RTRMADP 3 NBA-A
2023.02.19. 07:55
Michael Jordan, Dominique Wilkins, Kobe Bryant... Valaha ilyen megasztárok nyerték a zsákolóversenyt az NBA All-Star hétvégén. Mára sokat vesztett fényéből a seregszemle, idén csupa no-name peremember jelentkezett a viadalra, és végül egy olyan 24 éves, messziről inkább könyvelőnek, semmint kosarasnak kinéző srác vitte el a pálmát és a vele járó 100 000 dollárt, aki csupán kedd óta rendelkezik szerződéssel egy NBA-klubhoz!

Az NBA All-Star Weekend egyik fénypontja a zsákolóverseny volt a múltban. A csillagok mérkőzésének előestéjén rendezett parádét 1984 óta rendezik meg, az első kiírásnál Larry Nance győzött, aztán később Dominique Wilkins (1985, 1990), Michael Jordan (1987, 1988), Kobe Bryant (1990) és Vince Carter (2000) is feliratkozott a győztesek közé. Szóval, volt presztízse a bemutatónak. Például az 1988-asnak, amikor Michael Jordan Dominique Wilkinst győzte le a büntetővonalról elrugaszkodva azzal a zsákolással, ami később a Nike Air Jordan cipőmárka logója lett:

Aztán később egyre kisebb nevek jelentkeztek a versenyre, példának okáért LeBron James, az NBA karrier-pontrekord tulajdonosa is kihagyta ezt a lehetőséget, pedig aztán ő is tud zsákolni. Egy alkalommal, a kétezres évek derekán még egymillió dollárt is felajánlott az NBA egy LeBron James, Vince Carter, Tracy McGrady, Kobe Bryant négyes viadal résztvevőinek (mindegyiküknek, nem összesen!), de a várva várt összecsapás nem jött létre.

Az idei, Salt Lake City-ben rendezett All-Star gála zsákolóversenyére meglehetősen szerény neveket sikerült összegyűjteni. Trey Murphy III (New Orleans Pelicans), Kenyon Martin Jr. (Houston Rockets), Jericho Sims (New York Knicks) és Mac McClung (Philadelphia 76ers). Közülük csupán Murphy számít viszonylag rendszeres kezdőnek a csapatában, a többiek cserék, McClung pedig jóformán még az sem, mindössze kedd óta van szerződése NBA-klubhoz, a 76ershez, addig a Philly farmcsapatában, a Delaware Blue Coats együttesében kosarazott a G League-ben. 

A 2021-es drafton senki sem vitte el, ide-oda sodródott, tíznapos szerződéseket kapott a Golden State Warriorstól, a Chicago Bullstól és a Los Angeles Lakerstől, életében összesen négy NBA-meccset játszott, egyet-egyet a Bulls és a Warriors, kettőt a Lakers csapatával, írd és mondd 17 pontot szerzett a négy mérkőzésén, és a Sixersben még pályára sem lépett. Igazából kedden is csak azért kapott szerződést, hogy NBA-kosarasként szerepelhessen a zsákológálán, ahová még a G League kosarasaként hívták meg.

És mekkora szégyen lett volna az NBA-re nézve, ha egy kívülálló viszi el a pálmát...

Merthogy a 24 éves, leginkább egy könyvelőre, semmint kosarasra emlékeztető külsejű fiatalember megnyerte a zsákolóversenyt, az NBA AT&T Slam Dunk Contestet! Méghozzá úgy, hogy többször is talpra ugrasztotta a Vivint Arena nézőit félelmetes mutatványaival. 

A fiatal Matt Damont idéző arcélű srác kezdésként egy olyan zsákolással ragadtatta tapsra a nagyérdeműt, amelynél átugrotta két, egymás nyakában ülő barátját, kivette egyikük kezéből a labdát, majd a palánkhoz nyomta, és utána vágta bele a gyűrűbe:

 Később volt egy ilyen kunsztja:

Ugyanez egy másik szögből, amikor több mint 360 fokot pördült a levegőben:

Ennél a mutatványnál magára öltötte középiskolai csapata, a virginiai Gate City High mezét. (Korábban Allen Iverson is oda járt.)

Matthew „Mac” McClung súlypontemelkedése káprázatos, 110 centi, és már a középiskolában is kitűnt zsákolóművészetével. Talán most a 76ersnél meg tud ragadni az NBA-ben.

A zsűrit ilyen legendák alkották: Dominique Wilkins, a korábbi kétszeres zsákolóbajnok, Harold Miner, Lisa Leslie, Karl Malone és Jamal Crawford. A győztesnek járó trófeát pedig Dr. J, azaz Julius Erving, az 1976-os első ABA-zsákolóverseny bajnoka adta át McClungnak.

Ami már biztos: McClung százezer dollárt kapott a zsákolóverseny megnyeréséért, akárcsak Damian Lillard, aki a hárompontos dobóversenyen győzött. Lillard már neves kosaras, a Portland TrailBlazers sztárja, és vasárnap este ott lesz a főmérkőzésen is. 

(Borítókép: Mac McClung. Fotó: Kyle Terada / Reuters)