Veréb a bronzéremért birkózhat

2013.09.17. 18:27

Veréb István vigaszági mérkőzésén nagyszerű teljesítménnyel legyőzte az idei Európa-bajnokságon ezüstérmes örmény Musa Murtazalijevet a szabadfogásúak 84 kg-os kategóriájában, így az esti helyosztókon a bronzéremért léphet szőnyegre a Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokság keddi napján.

A vigaszág első körében könnyed győzelmet aratott szombathelyi birkózóra nagyon nehéz feladat várt, Murtazalijev ugyanis nem csupán az idei, hanem a 2011-es Eb-n is második volt, ráadásul most a negyeddöntőben csak 13-11-re kapott ki a magyart simán verő ukrán Aldatovtól.
A találkozó meddő álló harccal kezdődött, a mérkőzésvezető Verébet figyelmeztette passzivitásért, majd intette, s miután a magyar fél percig nem tudott akciót csinálni, az örmény kapott egy pontot. A büntetőpont nem zavarta meg a közönség hangos buzdításával támogatott Verébet, aki nagyon keményen küzdött az egyre passzívabb riválisa ellen. A bíró végül Murtazalijevet is figyelmeztette és intette, mivel ő sem csinált akciót, Veréb egyenlített. A szünet előtt az örményt ápolni kellett, a magyar sarokban Gulyás István szakágvezető pedig dühöngött a szerinte kicsit lassú elsősegélynyújtáson, mivel Murtazalijev láthatóan nagyon fáradtan mozgott.

Kipihennie azonban a hosszabb pihenő alatt sem sikerült magát, s a második három percben erejével elkészülve küzdött. A bíró passzivitásáért folyamatosan figyelmeztette Murtazalijevet, majd újra megintette (2-1), az utolsó percre fordulva pedig megkapta a harmadikat is, ami a leléptetését, egyben Veréb továbbjutását eredményezte.

"Februárban vele is birkóztam, s ahogy Aldatov belőlem, én belőle készültem fel jól. Gulyás Istvánnak tudtuk, hogy fáradékony, s ezt sikerült kihasználnom" - nyilatkozta az MTI-nek Veréb István, aki a 19.00 órakor kezdődő éremcsatározások során a fehérorosz Murad Gajdarovval mérkőzik meg a harmadik helyért, nagyjából 19.30-kor.