no

Fiúkkal is verekszik a K1 világbajnoknője

2013.11.21. 11:26
Éltető Daniella a hétvégén hetedik világbajnoki címét szerezte meg. A több küzdősportban is versenyző 18 éves tokaji lány most K1-ben lett profi világbajnok.

A The Machine (A Gép) becenevű Éltető a tizenötszörös kick-box világbajnok Katrin Dirheimert verte meg pontozással az ötmenetes küzdelemben, a németországi Weidenben.

„Nagyon nehéz meccs volt, de erre készültünk. A korábbi küzdelmeiről készült videókban az látszott, hogy Dirheimer nagyon jól bírja fizikailag, folyamatosan jön előre, többnyire kézzel, de nem fárad el. Erre azt találtuk ki, hogy rengeteg combrúgással, távolról törjük meg. Ez a taktika aztán működött is. Az öt menetből hármat nekem adtak, kettő pedig döntetlen lett."

A tokaji lány korábban még nem vívott ötmenetes küzdelmet, ezért erre is külön készülnie kellett. A már közvetlen a meccsre hangoló hathetes időszakban napi két edzése volt, reggelente úszott, vagy a Tokaj környéki dombokon futott, délután pedig a technikáját fejlesztette. Októberben pedig két amatőr meccsel mérte fel, hol is tart. 

Éltető 11 évesen kezdett karatézni, de a ringsportokban szerzett igazán nagy sikereket, 15 éves korában váltott. Juniorként kick-boxban full contact és low kick szabályrendszerben is világbajnok lett, ahogy muay thaiban, kempóban is. Tavaly is szerzett már egy K1-világbajnoki címet, akkor a WAKO övét nyerte meg.

„A WMFC egy kicsi, de dinamikusan fejlődő szervezet, az, hogy itt nyert övet Daniella, jó válasz az felnőtt mezőny első kihívására” – mondta Rehák György, a thaiboksz válogatott vezetőedzője.

A junior mezőnyt uraló Éltetőnek ez volt az első felnőtt meccse, korábbi eredményei magukért beszéltek, ezért választotta Dirheimer menedzsere őt ellenfélnek a betöltetlen címért menő küzdelemre. Éltető furcsa helyzetben van, keresik és kerülik is őt kivételes adottságai és harcossága miatt. Ahogy Rehák elmondta, van, aki annyira fél tőle, hogy inkább lejjebb megy egy súlycsoporttal, nehogy meg kelljen küzdenie vele. „A mostani győzelem arra is jó, hogy elfogadtassuk a felnőttekkel, a női mezőny is egyre sűrűbb, remek holland, svéd, finn harcosok vannak, akik ellen nagyon nehéz lesz majd neki."

1461113 714691018559084 507122643 n

Éltető itthon már nem is talált a súlycsoportjában ellenfelet, emiatt is készül fiúkkal. Akik persze nem foglalkoznak igazán azzal, hogy egy nővel küzdenek. Éltető elmondta, ez a keménység részben előnyös, de mivel a lányok más stílusban harcolnak, örülne egy női edzőpartnernek is.

„Daniella nemcsak jól bánik a kezével és a lábával, hanem példaértékű sportember is, jogos utódja lehet a nemrég visszavonult Halasi Évának (a zentai harcos szintén több stílusban lett világbajnok). Még a tanulás évei következnek, nem beszélhetünk komplett harcosról, muay thaiban még sokat javulhat a technikája. Távolról már most is nagyon hatékonyan dolgozik, de egy-két éven belül a belharca is felfejlődhet arra a szintre" – elemezte versenyzőjét Rehák.

A K1 friss bajnoka azonban most nem erre koncentrál, bár egy éven belül meg kell védenie a címét  Idén már nem lesz több meccsem, készülnöm kell az érettségire és a felvételire. Fogorvosnak szeretnék tanulni."