Olimpiai bajnok birkózók is jönnek a szombathelyi versenyre

2014.02.26. 13:11

A magyar mezőny legjobbjai mellett többek között a szakág jelenlegi egyik legerősebb válogatottjával rendelkező Irán, továbbá Törökország csapata is részt vesz a hétvégén a hagyományos szombathelyi kötöttfogású birkózó Golden Grand Prix-n.

A Polyák Imre-emlékverseny szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy 24 ország közel 150 birkózója lép majd szőnyegre. A törökök az utolsó pillanatban jelezték részvételüket, soraikban a vb-győztes Selcuk Cebivel (75 kg-ban indul a GP-n), Riza Kayaalppal (130 kg). A mezőny nélkülük is bombaerős lett volna, ám velük kiegészülve összesen három olimpiai és hat világbajnok indul. Az ötkarikás győztesek mindegyike iráni: Szorjan Reihanpur (59 kg), Omid Noruzi (66 kg) és Gaszem Rezaei (98 kg).

A magyar élmezőnyből egyedül a 96 kilogramm 2009-es világbajnoka, a tavaly Budapesten vb-bronzérmes Kiss Balázs nem léphet majd szőnyegre, mivel múlt pénteken vállsérülést szenvedett. Rajta kívül mindenki indul, így az olimpiai ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok (2006, 2013) Lőrincz Tamás, az olimpiai és vb-harmadik Módos Péter, a tavaly Budapesten szintén bronzérmes Lőrincz Viktor, a 2008-as Eb-győztes Bácsi Péter, valamint az ötszörös világbajnoki második, 39 éves Deák Bárdos Mihály is.

A küzdelmek már a tavaly év végén bevezetett új súlycsoportokban zajlanak, így a korábbi hét helyett nyolc kategóriában mérkőznek a birkózók. A hat olimpiai kategória (59 kg, 66, 75, 85, 98, 130) mellett két másik súlycsoportot (71 kg, 80) is bevezettek, melyekben csak az olimpiákon nem rendeznek versenyeket, de többek között az Eb-k és vb-k programjaiban is szerepelnek majd. Ebben a két köztes kategóriában indul Szombathelyen a két magyar Eb-győztes, Lőrincz Tamás (71 kg) és Bácsi (80 kg), akik az áprilisi Európa-bajnokságon is itt szerepelnek majd, s a szeptemberi világbajnokságra fogynak bele a 66, illetve a 75 kilóba.

Mivel Szombathelyen alapvetően a szabadfogású birkózásnak van nagyobb hagyománya és bázisa, idén is szerepel a programban szabadfogású kísérőverseny. Ezen a Haladás három birkózójának, az olimpiai bronzérmes, Eb-második Hatos Gábornak (74 kg), a Budapesten vb-bronzérmes Veréb Istvánnak (86 kg) és az Eb-ezüstérmes Ligeti Dánielnek (125 kg) a kategóriáiban lesznek küzdelmek.

A versenyek szombaton és vasárnap is 9.00 órakor kezdődnek az Aréna Savariában, ahol a szombati éremcsatározásokat este (18.00), vasárnap pedig kora délután (13.00) rendezik.