Birkózó Eb: egy 5. hely pénteken

2016.03.11. 21:19

Ligeti Dániel az ötödik helyen végzett a szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában a Rigában zajló birkózó Európa-bajnokság pénteki versenynapján. A szombathelyi nehézsúlyú versenyzőre a vb- és Eb-második ukrán Alen Zasziejev várt péntek este, aki előzetesen esélyesebbnek tűnt nála.

A szakmai elvárásoknak a délelőtt visszafogottan birkózó Ligeti tökéletesen megfelelt, az első három percben egyenrangú ellenfélként küzdött, ám kétszer mögé került Zasziejev (0-4).

A 26 éves magyar a folytatásban rögtön gyönyörűen tette be a kart riválisa hóna alá, összefogta, s egy gáncs után látványosan dobta el, ami négy pontot ért. Sokáig azonban nem örülhetett a magyar sarok, mivel rögtön ezután Ligeti elsietve ment be lábra, amiből visszafogott az ukrán.

Ugyanakkor a lenti szituációban a magyarnak sikerült riválisa lábát megfognia, és kitette a szőnyegről. A bíró azonban ezt nem így látta, s hagyta Zasziejevet, hogy ebből a szituációból a magyar mögé menjen. Az állás így 4-6 volt, ám Ritter Árpád szövetségi kapitány visszanézést kért, ám a zsűri helyben hagyta az ukrán két pontját, és egy büntetőpontot is adott. Az utolsó percre már öt pont volt a különbség, és Ligeti egy újabb szép gánccsal kétpontos dobást mutatott be, amivel háromre csökkentette azt, a végeredmény 11-6 volt Zasziejevnek.

Ligeti az esti program egyetlen magyarja volt, miután pénteken korábban a szintén szabadfogású Gulyás Zsombor (70 kg), illetve Barka Emese (58 kg) és Wilson Vanessa (69 kg) is kiesett. A magyar nők ezzel Sastin Marianna (63 kg) és Galambos Ramóna (55 kg) révén két bronzéremmel és Sleisz Gabriella (60 kg) által egy ötödik hellyel, míg a szabadfogásúak egy ötödik hellyel zártak Rigában. Szombaton a kötöttfogásúak kezdik meg szereplésüket.