Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Ligeti és Gulyás is kikapott

2016.03.11. 11:58

Nyolcaddöntős sikereik után Ligeti Dániel és Gulyás Zsombor is kikapott a negyeddöntőben a rigai birkózó Európa-bajnokság pénteki versenynapján, előbbi ugyanakkor a vigaszágon biztosan folytathatja, utóbbi pedig még bízhat ebben.

Előbb a szombathelyi nehézsúlyú Ligetit (125 kg) szólították szőnyegre a vb-harmadik, olimpiai kvótás grúz Geno Petriasvili ellen, aki egy körrel korábban a kategóriát az elmúlt két évben uraló, kétszeres világbajnok Taha Akgült győzte le óriási csatában.

Az esélyek nem a magyar mellett szóltak, s pillanatok alatt látni is lehetett, hogy miért: a grúz kevéssel a kezdés után jól ment derékra, a levitel után pedig pörgetett is, Ligeti ugyanakkor visszafogott és mögé ment, így 1-4-nél álltak fel ismét. A folytatásban mozgalmas jelenetek zajlottak a szőnyegen: a grúz elkapta Ligeti lábát, aki erre szépen összefogta ellenfele derekát és átforgatta (3-4), Petriasvili lábfogásból visszabillentette a magyart (3-6), viszont Ligetinek sikerült kiszabadulnia, s mögé mennie (4-6).

Mint később kiderült, ez volt az utolsó pillanat, amikor Ligeti ellenfele fölé kerekedett, mivel az első menetben még két lábra támadásból hat pontot csinált a grúz sportoló, a szünet után fél perccel pedig ismét így ment mögé, ezzel pedig 14-4-es technikai tussal diadalmaskodott.

Ritter Árpád szövetségi kapitány láthatóan bosszús volt, de nem sokkal később talán még ennél is jobban.

A nem olimpiai kategóriában, a 70 kilogrammban szereplő Gulyás Zsombor a negyeddöntőben a román Adrian Moiséval találkozott, akinek kemény, masszív birkózásával nem tudott mit kezdeni a csepeli sportoló. A meccs első felében alig történt valami, kapaszkodtak a felek, s ebben a magyar volt a passzívabb, így előbb őt intették, fél perccel később pedig már a román vezetett, miután akciót továbbra sem csinált Gulyás. Még a szünet előtt aztán Moise is megkapta a maga intését, ám ez sem változtatott az addigi meneten, így 1-1-gyel ért véget a három perc. A szünetben Ritter és Gulyás István női szakágvezető, a versenyző édesapja is vehemensen adták a tanácsokat, a második három perc azonban nem úgy alakult, ahogy ők elképzelték.

A második szakaszból egy perc telt el, amikor kezdtek igazán rosszra fordulni a dolgok magyar szempontból, a román ugyanis sikeresen kitolta Gulyást, újabb egy perccel később pedig ismét. Moise 3-1-e vezetett, ám egy jó akció elég lehetett volna a fordításhoz. Gulyás küzdött, próbálta összefogni riválisát, ám sokáig erre nem volt esélye. Aztán 20 másodperccel a vége előtt megvolt a fogás, de az indítás nem sikerült jól, a magyar birkózó magára húzta ellenfelét, aki így tussal nyert. Gulyás a rossz mozdulatba valószínűleg bele is sérült, mert nehezen állt fel a szőnyegről, s bicegve jött le onnan.

Ligeti legyőzője később az elődöntőt is megnyerte, így ő a vigaszágon folytathatja, s ebben még Gulyás is bízhat. A nap másik két magyarjának, Barka Emesének (58 kg) és Wilson Vanessának (69 kg) azonban már nem maradt reménye, mivel az őket búcsúztatók nem kerültek fináléba.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!