Elismerte a bíró, hogy szándékosan csalták el Lőrincz riói bronzmeccsét

2016.09.01. 11:48

A csalásról a Bors értesült másodkézből. A lapnak a világ egyik legjobb birkózóbírója, Péteri László árulta el, hogy a 85 kilósok bronzmeccsén szőnyegelnök Stanislav Sernek beismerte neki, elcsalták Lőrincz Viktor mérkőzését.

Lőrincz a bronzmeccsen Denis Kudlával találkozott, 0-2-ről fordított is a német ellen, az utolsó pillanatban viszont nem is a bírók, hanem a zsűri megintette, ezzel kapott ki. Egy szabálytalan fogást láttak, ez került két pontjába és az olimpiai bronzérmébe a magyarnak.

A mérkőzés már akkor gyanús volt, másnap Péteri a Kossuth rádióban is megerősítette, hogy csalás történhetett, a 2014-es aranysípos bíró most pedig az érintettől hallotta, hogy valóban manipuláció történt.

„Sernek mesélte, folyamatos pressziót gyakoroltak rá, hogy Lőrincz ellen ítéljen. Erre nem volt hajlandó, mire fel a háttérből utasították, hogy mi a kötelező teendője, így végül mégis asszisztált Lőrincz vereségéhez” – idézi a Bors Péterit.

Az olimpián nem ez volt az egyetlen problémás meccs, a zárónapon a szabadfogásúak 65 kilós bronzmeccsén ugyancsak egy utolsó pillanatos megintés döntött a mongol Ganzorigiin Mandakhnaran kárára. A vereséget nem fogadták jól az edzői, akik tüntetőleg alsónadrágra vetkőztek a szőnyegen.

A felülről érkező nyomás miatt két aranysípos bíró, az amerikai Zachany Errett és a francia Regina Le Greit is közölte, hogy nem hajlandó többé vezetni. Később a Nemzetközi Birkózó Szövetséget irányító Nenad Lalovic a riói bírók nyolcvan százalékát eltiltotta a nemzetközi szerepléstől.

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) közleményben reagált a Bors információjára, ebben kijelentették, hogy a Péteri által elmondottak egy magánbeszélgetés részét képezik, az újságíró és a bíró felállítottak egy hipotézist, de nem erősítették meg annak állításait. Az MBSZ semmilyen hivatalos csatornán nem értesült, nem értesülhetett a megjelentekről, ezektől elhatárolódik.