12 éves kislányt küldenek ketrecbe egy 24 éves felnőtt ellen

2017.04.26. 08:15

Az MMA valószínűleg a legkeményebb, hivatalosan is elfogadott küzdősport rendszer ma a világon. Ennek ismeretében különösen érthetetlen, miként lehetséges, hogy Japánban, május 20-án, a "Deep Jewels" gála szervezői engedélyezték egy mindössze 12 éves kislány összecsapását egy nála kétszer idősebb versenyzővel.

Ha az életkora önmagában nem lenne elég botrányos (az), a "MoMo" becenéven ismert gyerek további komoly hátrányból várja a mérkőzést. Neki ez lesz a debütálása, míg ellenfele, Momoko Yamasaki már öt meccs rutinjával készülhet a harcra (2 győzelem, 3 vereség), ráadásul négy kilóval nehezebb is, ami igen jelentős különbség, mivel az összecsapást a legalacsonyabb, 43 kilósok kategóriájában rendezik. MoMo súlya ezzel szemben mindössze 39 kilogramm.

A teljes őrületet annyival enyhítették a szervezők, hogy a küzdelmet a WMMA amatőrökre alkalmazott szabályai szerint rendezik, így tilos ütni a földön fekvő ellenfél fejét (egyébként azonban szabad a vásár), illetve mindkét fél fejvédőt visel majd.

Momo 12 éves, 39 kg
Momo 12 éves, 39 kg

MoMo a híres Hakuhinkai Karate versenyzőjeként készül a küzdelemre, csak remélni tudjuk, hogy maradandó sérülések nélkül tudja le a találkozót, vagy még inkább, hogy valakinek megjön az esze, és lefújja ezt az egészet. Mert az teljesen rendben van, hogy a japánok furcsák, de egy fejlődésben lévő gyerekagyat és testet kitenni ilyesminek talán nem a legcélravezetőbb.

Amúgy nem ez az első eset, hogy az MMA találkozik a gyerekekkel, sőt hazánkban is volt példa gyerekek között szervezett küzdelmekre, ráadásul a szövetség rendezvényén. Lett is belőle óriási botrány 2014-ben.

Tavaly pedig azon akadt ki a világ (teljes joggal), hogy a Csecsenföld ura, Ramzan Kadirov által szponzorált szervezet gáláján gyerekek is összecsaptak, köztük Kadirov három fia is. Azon a versenyen még fiatalabb, 12 éven aluli gyerekek verekedtek, volt olyan full-kontakt összecsapás, amiben 8 évesek verték egymást.