A 188 kilós szumós elsírta magát a váratlanul szerzett bajnoki címe miatt

2020.01.28. 17:42 Módosítva: 2020.01.28. 19:05

Japánban óriási szenzációt keltett, hogy a hagyományos újévi szumótornát egy teljesen esélytelen versenyző nyerte. A 188 kilós Tokusorju (Tokushoryu) győzelme után sírva fakadt, ami még népszerűbbé tette.

Tokosorju már 33 éves, de még a szumórajongók körében is elég ismeretlennek számított, eddig nem voltak igazán nagy eredményei, 11 éves pályafutása alatt egyetlen tornagyőzelmet sem szerzett, a torna rangsorában is a futottak még kategóriában volt.

A szumós aztán rendesen felborította a papírformát, 15 mérkőzéséből 14-et megnyert, így húsz év elteltével újra egy gyenge besorolású versenyző nyerte a Császár-kupát a tokiói Rjogoku Kokugikan csarnokban. Tokosorju még két különdíjat is megkapott, a Küzdőszellem-díj és Kiemelkedő teljesítmény díj az övé lett, míg istállójának első topkategóriás győzelmét szerezte.

„Nem volt másik szumós nálam gyengébb ranglistás helyen, és így megvolt a saját magam küzdelme minden egyes nap, próbáltam nem aggódni semmi másért. Nem gondoltam arra, hogy mi kellene egy bajnoki címhez. Még arra sem emlékszem, hogy hány menetet nyertem, vagy hogy milyen nap van” – mondta a bajnok, aki azt is elárulta, hogy egykori egyetemi edzőjének halála is motiválta.

A 181 centis és 188 kilós Tokosorju a győzelme utáni pillanatban viszont rendesen meghatódott, már a küzdőtéren elsírta magát. „Talán túl sokat sírtam, de abban a pillanatban könnyebbültem meg az összes nyomástól.ö

A bajnokot reakciója és esendősége a közösségi médiában is elég népszerűvé tette. Ritkán fordul elő, hogy egy szumós szabadjára engedje az érzelmeit, és a rajongók is ahhoz vannak hozzászokva, hogy az elit szumósok nyernek, nem egy hősiesen küzdő, névtelen versenyző.

(via Guardian, Japan Times)