Ha belőle nem lesz új Rossi, akkor senkiből

2010.10.24. 14:39
Marc Marquez 17 évesen Rossi-rekordot döntött, saját gyorsaságis csúcsot állított fel a 125 köbcentisek között. Szupertehetség akkor is, ha idén esetleg még nem ő lesz a világbajnok.

Furcsa lehet egy olyan tinédzsert Valentino Rossihoz hasonlítani, aki négy hónapja nyerte első vb-futamát, de a 17 éves spanyollal megtehetjük, mert már két éve látszik, hogy különleges tehetség, június 6-a óta a nagydíjak 75 százalékán ő győzött.

2008-ban 15 évesen mutatkozott be a 125 köbcentis világbajnokságon KTM-mel, öt versennyel később dobogón állt. Spanyol motorosnak fiatalabban ez nem sikerült, egy év múlva hazája legfiatalabb első rajthelyese is ő lett, amikor Franciaországban megszerezte a pole pozíciót.

Idén nyert először GP-t, Mugellóban, június elején, majd a következő négyet is besöpörte, ami 1997 óta nem jött össze senkinek a 125-ben, akkor Rossi csinálta meg. Marqueznél fiatalabban viszont Rossi sem győzött zsinórban négyszer, ötször végképp nem, ebben gyorsasági-vb-rekorder. Ő szerezte a Derbi 100. vb-futamgyőzelmét, 93-as rajtszáma születési évére utal.

A pontversenyben sikerei ellenére csak 12 ponttal vezet, de ha az utolsó két GP-n nem sikerül behúznia a címet, akkor is Marquez a szezon pilótája: a második Nicolas Terol, illetve a harmadik Pol Espargaro 3-3 győzelemmel áll.

Ha világbajnok lesz is, sanszos, hogy kategóriát még nem vált, bár ha beállítja Rossi 97-es 11 győzelmes csúcsát, csak fizikailag megerősödni marad még egy évet a legkisebbeknél.