Simoncellit elgázolták, belehalt sérüléseibe

2011.10.23. 11:35 Módosítva: 2011.10.23. 13:19
Marco Simoncelli halálos balesetet szenvedett a gyorsaságimotoros-világbajnokság Malajziai Nagydíján. Sepangban törölték a MotoGP-futamot.

Az olasz motoros világbajnok az első kör végén, a 11-es kanyarban elcsúszott, visszasodródott az ideális ívre, a mögötte haladó Colin Edwards és Valentino Rossi nem tudta kikerülni. Olyan erővel ütötték el, hogy Simoncellinek leesett a sisakja.

A versenyző eszméletlenül feküdt a pályán, a futamot azonnal félbeszakították. A mentők a pályán lévő mobilklinikára vitték Simoncellit, de a gazzeta.it szerint ekkor már nem volt keringése, leállt a szíve. Nem sikerült újraéleszteni, vagyis fejsérüléseibe azonnal belehalt. A futamot törölték.

Simoncelli bő egy év alatt a második áldozata a motoros vb-nek, tavaly szeptemberben a misanói Moto2-n Soja Tomizava halt meg pontosan ugyanígy. Bukott, az íven maradt, két társa elgázolta.

A MotoGP-ben legutóbb Dajiro Kato vesztette életét, a 2003-as Japán GP-n a korlátnak ütközött. Ő és Simoncelli is a Gresini Honda istálló motorosa volt.

Marco Simoncelli 24 éves volt, 2008-ban megnyerte a 250-es világbajnokságot, tavaly óta ment a GP-ben. Magas termete ellenére igen tehetségesnek tartották, idén kétszer már pole pozíciót szerzett, Brnóban dobogóra állhatott, egy hete Ausztráliában érte el legjobb eredményét a kategóriában, második lett. 250-ben 12, 125-ben két GP-t nyert, összesen 31-szer végzett az első háromban. 2009-ben indult két Superbike-futamon is, az egyiken harmadik lett.

Agresszív stílusa miatt sokat esett, több társa nem igazán kedvelte, ütközött Dani Pedrosával és Jorge Lorenzóval, Casey Stonerrel is akadt nézeteltérése, Andrea Doviziosóval különösen rosszban volt. Egy pilóta volt igazán a barátja, épp Valentino Rossi.