80 év után ismét zsidó túramotorosok veszik be Budapestet

2015.07.14. 17:15

Nyolcvan év után ismét megjelennek a zsidó túramotorosok Budapesten, hogy az Európai Maccabi Játékokat, azaz a zsidó olimpiát népszerűsítsék. Az izraeli delegáció június végén indult útnak hazájukból, majd Görögországon, Bulgárián és Románián át érkeznek meg hozzánk, ahol több magyar motoros is csatlakozik hozzájuk.

maccabi
Fotó: youtube

A motorosok kedden és szerdán szelik át Magyarországot, de közben Budapesten is megállnak, ahol előbb a Duna parti cipőknél tisztelegnek a holokauszt áldozatai előtt, majd felkeresik Európa legnagyobb zsinagógáját, és meglátogatják a szomszédos Zsidó Múzeumot is, ahol többek között a legendás magyar zsidó sportolók történetével is megismerkedhetnek.

Ezek után Szlovákiába, majd Lengyelországba mennek tovább, és várhatóan július 28-án gördülnek majd be Berlinbe, az Európai Maccabi Játékok megnyitójára.

A harmincas évek elején az akkori Palesztinából tizenegy zsidó motoros indult el Európába, hogy résztvevőket toborozzon az első Maccabiah-ra, a zsidó olimpiára, melyet 1932-ben rendeztek meg Tel-Avivban. 1936-ban Berlinben, az olimpiai stadionban Adolf Hitler nyitotta meg az olimpiai játékokat. 2015. júliusában Berlinben, Joachim Gauck német államfő nyitja meg az Európai Maccabi Játékokat, mely a zsidó sportolók legrangosabb kontinentális versenye

– fogalmazott közleményében a Mazsihisz.

A túra egészéről dokumentumfilm is készül, melynek Larry King amerikai tévés műsorvezető lesz a narrátora.

BACK TO BERLIN - The Maccabi Motorcycle Journey