Timo, lökd ki őket!

2015.08.03. 21:05
Hatalmas botrány lett a vasárnapi DTM-futam után, amin az egyik audis versenyző, Timo Scheider a rádióban hallott utasítás után kilökte két mercedeses riválisát a hatodik-hetedik helyekről. Az Audi először mindent tagadott, később viszont a csapatfőnök részben elismerte a hibát. A Mercedes viszont hadat üzent.

Vasárnap rendezték a DTM idei szezonjának 10. futamát az ausztriai Spielbergben, amit a svéd Mattias Ekström nyert meg, mögötte viszont bőven volt dráma az utolsó körben. Az audis Timo Scheider nagy harcban volt két Mercedes-pilótával, az F1-csapatnál tesztpilóta Pascal Wehrleinnel és Robert Wickensszel.

Aztán az egyik kanyarban, közvetlenül azután, hogy az élő közvetítésben is jól hallhatóan elhangzik a „Scheib ihn Raus!” vagyis a „Lökd ki őket!” utasítás, Scheider hátulról belement Wickensbe, aki Wehrleinnek csúszva mindkettejüket kiejtette.

Scheider így hatodikként ért célba a két kiesett Mercedes helyén, de a futam után azonnal kizárták. Pedig az Audi-pilóta állította, semmit nem hallott a rádióban, az esetről is csak akkor értesült, amikor megmutatták neki videón a felvételeket, a balesetet pedig a csúszós pályával, illetve a vártnál korábban fékező versenyzőkkel magyarázta.

Ez persze egy olyan esős futamon, mint a vasárnapi is volt, elfogadható, de nagyon gyanús, ahogy a videón tényleg pont az ütközés előtt mondja be az Audi-csapatfőnök Dr. Wolfgang Ullrich, hogy lökje ki társait.

Elsőre Dr. Ullrich is azt mondta, hogy ez a mondat biztos nem tőle jött, mert ő nincs direkt összeköttetésben a versenyzőkkel, majd ezt később úgy modosította, hogy bár elfogadhatatlan, amit mondott, azt csak hirtelen felindulásból tette, és nem azon a csatornán, amit a pilóták is hallhatnak, de azt nem tudta megmagyarázni, hogy akkor hogyan kerülhetett élő adásba.

A balesetben kiütött Mercedes-versenyző, Pascal Wehrlein viszont nem elégedett meg Ullrich bocsánatkérésével, szerinte ugyanis az Audi háborút kezdett ezzel a manőverrel. Amint kiszálltam a kocsiból, mondta a mérnököm, hogy Scheider szándékosan jött belénk, nem Robert hibája volt a kiesés. Aztán megnéztük a videót, amiben hallani az utasítást. Ha az Audi így akar bajnokságot nyerni, akkor az azt jelenti, hogy ma hadat üzentek – mondta a fiatal német meglehetősen feldúltan.

Scheidert amellett, hogy kizárták a futamról szándékos ütközés miatt, még a Német Motorsport Szövetség (DMSB) is vizsgálja, amiért sportszerűtlen utasítást kapott a csapatától.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport