Megadráma a malajziai MotoGP-n

2015.10.25. 09:14

Dani Pedrosa nyerte a MotoGP malajziai futamát Jorge Lorenzo előtt, a dráma viszont egyáltalán nem ez, hanem Valentino Rossi látszólag szándékosnak tűnő ütközése volt Marc Márquezzel.

A két versenyző viszonya már a futam előtt elmérgesedett, amikor az olasz azzal gyanúsította meg a spanyolt, hogy szándékosan Lorenzo győzelmét segíti. Ez csúcsosodott ki kettejük között a harmadik helyért zajló harcban: előbb Rossi hevesen gesztikulált egy előzés mellett, majd amikor a hondás a Yamaha külső oldalára került egy kanyarban, Rossi belassított és belecsúszott ellenfelébe. Ráadásul a videón is jól látszik, hogy a lábát is emeli, bár azt pont takarja Márquez motorja, hogy rúgott volna, vagy csak megcsúszott a lába.

Rossi és Márquez malajziai ütközése

A helikopteres felvétel jobban mutatja Rossi lábmozdulatát:

Márquez a manőver után egyből bukott, Rossi pedig a harmadik helyen ért célba. A második Lorenzo 7 pontra csökkentette hátrányát a vb-összetettben, a MotoGP versenyigazgatósága viszont a leintés után azonnal jelezte, hogy kivizsgálják Rossi manőverét, akit ha büntetnek, az könnyen a vb-címébe is kerülhet.

Rossi persze a futam után magát védte, szerinte Márquez ment neki, hiába próbált lassítani, és rengeteg időt is vesztett ezzel a csatával, így értékes pontokat veszített Lorenzóval szemben. "Marc csak nekem akart gondot okozni, szélesen vettem a kanyart, hogy minél jobban gyorsíthassak ki, aztán ütköztünk" - mondta a motorról leszállva.

Frissítés: A versenybírók nagyon hamar, a leintés után csaknem egy órával meg is hozták az ítéletet, ami szerint Rossitól nem vontak le pontokat a sepangi végeredmény után, a valenciai idényzárót viszont az utolsó helyről kell majd kezdenie, ahonnan óriásit kell majd mennie, ha Lorenzo mögött akar célba érni. Rossi három büntetőpontot kapott a mostani esetért, és mivel már volt neki egy korábbról, összegyűlt négy, ami automatikus utolsó helyes startot jelent a következő versenyen. Azt az egyet Misanóban, az Olasz GP időmérője után kapta, szeptember elején, amikor a tréning legvégén úgy találták, hogy feltartotta a gyors körén lévő Lorenzót. Lorenzo abban a pillanatban is vezette az időmérőt, már senki nem vehette el tőle a pole pozíciót, meg is szerezte azt, csak nem tudott javítani az amúgy is első helyes indulást jelentő idején.

Lorenzo még a döntés előtt azt mondta, "Rossinak nagy büntetést kell kapnia", utána pedig azt, hogy "a határozat igazságtalan, mást sokkal jobban megbüntettek volna", és Rossi elveszítette a tiszteletét. Az eredményhirdetésen a közönség kifütyülte a spanyolt, valószínűleg emiatt nem is locsolt pezsgőt, fogta magát, otthagyta Pedrosát és Rossit. Az olasz aztán a hivatalos sajtótájékoztatót hagyta ki, és senkinek nem nyilatkozott, úgy tudni, elviharzott a pályáról.

A Honda-csapatfőnök Livio Suppo szerint Rossi rúgott, az istálló valószínűleg emiatt fellebbezte meg a büntetést, még szigorúbbat akar, a Yamaha meg azért fellebbezett, mert nem tartja hibásnak a versenyzőjét. Mindkét tiltakozást elutasították viszont a felügyelők.

Rossi pár órával a verseny után a Gazzettának nyilatkozott. "Marquez bebizonyította, amit a sajtótájékoztatón mondtam. Reméltem, hogy nem fogja, de mégis. Sikerült neki, elveszítettem a világbajnokságot. Nem akartam, hogy elessen, nem ez volt a szándékom, csak az íven kívülre akartam kényszeríteni, mert folyamatosan bukásveszélyben voltam miatta. Azt akartam, hogy szélesen vegyük a kanyart, és meg tudjak lógni tőle. Összeértünk, de nem igaz, hogy megrúgtam, ő koccant nekem, ekkor elvesztettem az egyensúlyom a lábtartón. Csak le akartam lassítani, nem törlesztés volt. Csúnya befejezés ez mindenkinek. Szép lett volna Jorgéval lejátszani, de Marc úgy döntött, neki kell döntenie. Ilyen negatív dolgot ritkán látni a sporttörténelemben".

Később hozzátette, lehet, hogy el sem indul az utolsó futamon: "Valencia? Lehetséges, el sem megyek, még el kell döntenem".

Marquez állítja, Rossi megrúgta: "Egyszerű, mi történt, védekeztem, aztán a 14-es kanyarban Valentino rám nézett, aztán belém rúgott, és elestem. A futballban ez kiállítás, itt meg én kerültem a földre, és ő maradt állva. Talán ideges volt, csakhogy az életünkkel játszottunk".

Marqueznek és Rossinak a csütörtöki sajtótájékoztatón kívül is van előélete, idén már kétszer ütköztek, mindkétszer a spanyol húzta a rövidebbet. Argentínában versenybaleset volt, amikor Marquez hátulról nekiment Rossinak, és elesett, Hollandiában az utolsó kanyarban akadtak össze, Rossi levágta a sikánt, de így is nyert. Mindkétszer az első helyért harcoltak.

Rossi 312 ponttal vezeti a vb-t, Lorenzo 305-tel áll mögötte, Rossinak elég lesz bármilyen helyen közvetlenül Lorenzo mögött végeznie két hét múlva Valenciában, hogy 2009 után először, összesen nyolcadszor újra bajnok legyen a MotoGP-ben. A 10. vb-címe lenne a 125-ös és a 250-es elsőségeit is számítva.