Büntetéssel bukott pontok, majd hatalmas dobogó Michelisznek Moszkvában

261871
2016.06.12. 12:11

A szombati, hatalmas esőben rendezett időmérő után vasárnap is gondot okozott az időjárás: az eredetileg (magyar idő szerint) 11.30-ra kiírt rajthoz száraz pályára való slick gumikkal álltak fel a versenyzők, ám még mielőtt elrajtolhattak volna, leszakadt az ég, így elhalasztották a startot, amíg mindenki esőgumira cserélt. Ez kisebb zavart is okozott, többek, így Ficza Ferenc is a boxutcából indultak.

Az élről senki nem döntött így, vagyis a fordított rajtrácsos nyitó futamot a hatodik helyről kezdte Michelisz Norbert, de a mögüle induló, a moszkvai pályán rettenetesen jól menő Ladákkal nem tudott mit kezdeni, hamar visszaesett, és az első kör végén csak a kilencedik volt.

A világbajnokság állása hat versenyhétvége után

  1. José María López, Citroën – 223 pont
  2. Mehdi Bennani, Citroën – 118
  3. Nicky Catsburg, Lada – 118
  4. Tiago Monteiro, Honda – 112
  5. Yvan Muller, Citroën – 109
  6. Michelisz Norbert, Honda – 105
  7. Gabriele Tarquini, Lada – 104
  8. Rob Huff, Honda – 103
  9. Tom Chilton, Citroën – 84
  10. Hugo Valente, Lada – 68
  11. Tom Coronel, Chevrolet – 50
  12. Fredrik Ekblom, Volvo – 35
  13. Thed Björk, Volvo – 27
  14. James Thompson, Chevrolet – 22
  15. Grégoire Démoustier, Citroën – 11
  16. John Filippi, Chevrolet – 7
  17. Ficza Ferenc, Honda – 2
  18. René Münnich, Chevrolet – 1
  19. Sabine Schmitz, Chevrolet – 1

A vizes pályán nagyon csúszkáló Hondával nem is nagyon volt esélye feljebb kapaszkodni, egyedül mások hibájában bízhatott – Tom Coronel el is rontott egy kanyart a Chevyvel, így Michelisz legjobb hondásként a nyolcadik helyre ugrott fel. Ezt viszont egy áthajtásos büntetéssel el is bukta, ő és Coronel is kilógott a rajtnál oldalra a neki kijelölt helyről, ezért kellett útba ejteniük a boxutcát.

Onnan a 12. helyre ért vissza, de a mezőny közepénél jobb tempója volt, így gyorsan vissza tudott venni két helyet, és négy körrel a vége előtt már újra pontszerző volt, végül itt, a 10. helyen ért célba. Az élen tarolt a Lada, Gabriele Tarquini és Nicky Catsburg nagyon magabiztosan szerezte meg az első két helyet, mögöttük Yvan Muller fért fel még a dobogóra.

Az első oroszországi WTCC-futam pontszerzői

  1. Gabriele Tarquini, Lada
  2. Nicky Catsburg, Lada
  3. Yvan Muller, Citroën
  4. Hugo Valente, Lada
  5. José María López, Citroën
  6. Tiago Monteiro, Honda
  7. Rob Huff, Honda
  8. James Thompson, Chevrolet
  9. Mehdi Bennani, Citroën
  10. Michelisz Norbert, Honda

A második, fő futam sokkal jobban indult az ötödik helyről rajtoló Michelisz számára, aki már az első kanyarban megelőzte James Thompsont, és felugrott a három Lada mögé a negyedik helyre. Sőt, egyből elkezdte támadni Hugo Valente-ot, akit az első kör végén, a célegyenesben végleg meg is előzött.

Nemcsak Michelisz, de a többi hondás is erőre kapott a második futamra, vagyis a szerelés alatt valami nagyon jó beállítást találhattak meg, a körülmények ugyanis nem sokat változtak, maradt a vizes pálya, bár folyamatosan száradt. Rob Huff a 11. helyről indulva hamar felugrott az ötödik helyre, míg Tiago Monteiro csak egy kicsúszás miatt volt kénytelen a mezőny közepén küzdeni.

Ahogy száradt a pálya, rövid ideig Michelisz és Huff is felgyorsult, utóbbi fel is jött a negyedik helyre, de utána Tarquini rettenetesen felgyorsult, leszakította a hondás párost, és elkezdte beérni az élen autózó csapattársát, Catsburgot. Eközben Ficza Ferenc is hatalmasat versenyzett, az utolsó előtti, 16. helyről indulva gyorsan felküzdötte magát a 11. helyre, majd a négyszeres világbajnok Yvan Mullert jó ötkörös harc után legyűrve pontszerző helyre ért fel.

Mullertől megszabadulva tovább nyomta Ficza, két körrel a vége előtt Mehdi Bennanit is megelőzte a kilencedik helyért, és azt a végéig meg is tartotta. Olyannyira, hogy a verseny leggyorsabb körét is ő autózta. Ezzel visszaszerezte azt a két pontot, amit a Honda padlólemezes büntetése miatt elvettek tőle a hungaroringi eredmények törlésével, a Zengő Motorsport ugyanis nem adott be külön fellebbezést, így nálunk nem egy, hanem két hétvége eredményét törölték.

Az élen a Lada újabb kettős győzelemmel zárt Nicky Catsburg és Gabriele Tarquini vezetésével, míg Michelisz nagyon fontos dobogót szerzett – a marokkói hétvégéről elvett eredményt nem számolva idén már az ötödik dobogós helyezését érte el.

A második OROSZORSZÁGI WTCC-FUTAM PONTSZERZŐI

  1. Nicky Catsburg, Lada
  2. Gabriele Tarquini, Lada
  3. Michelisz Norbert, Honda
  4. Rob Huff, Honda
  5. Tiago Monteiro, Honda
  6. James Thompson, Chevrolet
  7. Hugo Valente, Lada
  8. José María López, Citroën
  9. Ficza Ferenc, Honda
  10. Mehdi Bennani, Citroën