Brutális baleset után brutálisan jó MotoGP-futam Silverstone-ban

2016.09.04. 16:43

Hatalmas bukással kezdődött az Angol Nagydíj, az első körben, a híres Maggotts-Becketts-kanyarkombinációban összekadt Loris Baz és Pol Espargaro. Nagy sebességnél hagyták el a pályát, Baz beszorult a motorok közé, majd visszapörgött a pályára, ahogy Espargaro is.

A spanyolt gyorsan elvitték hordágyon, láthatóan fájdalmai voltak, de mozgott, Bazt viszont hosszasan ápolták, majd azonnal mentőbe tették. Szerencsére integetni tudott, amikor a hordággyal a mentőkocsiba emelték.

A futamot az első körben - bár annak csak a vége felé, elég későn - állították meg piros zászlóval. Az új verseny eggyel kevesebb, 19 körös volt, percek múlva el is indult, 16:54-kor. Nem esett, de nagyon el volt borulva.

A második startot Rossi kapta el a legjobban, vezetett is egy keveset, de Maverick Vinales a Suzukival bebújt mellé, és ekkor látták utoljára a spanyolt. Egészen kivételes versenyt futott, elhúzott, és több másodperc előnnyel, simán győzött, életében először a kategóriában.

Ami viszont mögötte ment, az maga a MotoGP. Crutchlow, Rossi, Marquez és Iannone félelmeteset versenyzett. Az oda-vissza előzéseket össze sem lehet számolni. Előbb Rossi ment fel másodiknak, előzve Crutchlow-t, majd a harmadik helyért megelőzte őt Iannone és Marquez is. Marquezzel egészen hihetetlen, és hihetetlenül kemény csatát vívott, aminek négy körrel a vége előtt lett vége.

Össze is akadtak, aztán Marquez egyszer le is vágott egy kanyart, nehogy belecsússzon Rossiba, majd megelőzte az olaszt, és - Iannone szinte szokásos kiesése után - ment Crutchlow-ra. Két körrel a vége előtt őt is megelőzte, csakhogy a manőver közben hozzáért az angolhoz, és újra lefutott a pályáról.

Elment Rossi és Pedrosa is, de utóbbit, csapattársát simán megfogta a célig, végül negyedik lett. Rossi behozta harmadiknak a Yamahát, így minimális három ponttal csökkentette hátrányát Marquez mögött a vb-n: a spanyol 50 ponttal, kétfutamnyival vezet, ezt már nagyon nehezen veszítheti el.

Crutchlow a két héttel ezelőtti, első győzelme után második lett, tizedekkel verte Rossit.

Az élen a Suzuki ünnepelt, ami 2007 Franciaország óta nyert újra futamot a MGP-ben. Akkor Chris Vermeulen egy esős versenyt nyert a Le Mans-i Bugatti pályán.

Vinales 21 éves, hatalmas tehetség, a Yamaha már el is vitte, ő lesz jövőre Valentino Rossi csapattársa Jorge Lorenzo helyett, aki a Ducatihoz megy, Iannone helyére, aki Vinales Suzukiját kapja meg.

Lorenzo egyébként csendes versenyt futott, nyolcadik lett a világbajnok.

A vébé hálistennek jövő hétvégén máris folytatódik, Misanóban jön a San Marinó-i GP. Rossi a pályától pár kilométerre született és lakik, ez a hazai versenye.