16 évesen közelít a rali Verstappenje

2016.10.01. 08:02
Talán emlékeznek a 2009-es Youtube-videóra, amin egy 8 éves gyerek raliautóval száguld a hóban. Most már éppcsak 16, és versenyeken indul, veri a felnőtteket.

Hét évvel ezelőtt egy hihetetlen videó vette be az internetet, amin egy finn kisgyerek raliautóval száguldozott a hóban. Ahogy a 8 éves fiú kezeli az öreg Toyota Starletet, inkább tűnt összevágott trükkfelvételnek, mint valóságnak.

Pedig igaz volt, hogy mennyire, az csak mostanában kezd kiderülni. A kissrác ugyan még nem nőtt fel, csak meg, de immár 15 évesen vezet up to date ralikocsit, és versenyez a felnőttek között.

Kalle Rovanperáról van szó, az egyszeres rali-vb-futamgyőztes Harri Rovanpera fiáról, akit apja születésétől fogva úgy nevel, hogy belőle ralibajnok lesz. Épphogy tinédzser, de már harcban állnak érte a nagy vébécsapatok, és a Fordot futtató M Sport, Malcolm Wilson istállója lehet pole pozícióban. De a jövőre gyári csapattal hosszú idő után visszatérő Toyota is rajta tartja a szemét, olyannyira, hogy tesztelhette a gyár 2017-es autóját a csapatfőnök, négyszeres rali-világbajnok Tommi Makinen mellett.

Hivatalosan még kevés helyen versenyezhet, illetve vezethet, a kora miatt jövőre még nem mutatkozhat be nagy sorozatban. Október 1-jén tölti be a tizenhatot, és hazájában, Finnországban 18 éves koráig nem kaphat jogosítványt vagy rajtengedélyt. Jelenleg Lettországban próbálkozik, ahol versenyen indulhat. A bajnokságban hét futamból négyet megnyert, kétszer második lett, egyszer hetedik - technikai gondok miatt. 98 ponttal vezeti a bajnokságot, 20 pont - egy és egyharmad győzelemnyi - az előnye a másodikkal szemben. Egy futam van hátra, csakhogy az többet ér, 15 helyett 25 pontot kap a győztes, vagyis még nem dőlt el a cím. Vicces: ellenfele, Jānis Vorobjovs 43 éves.

Janis Vorobjovs, Kalle Rovanpera, Harri Rovanpera (balról jobbra)
Janis Vorobjovs, Kalle Rovanpera, Harri Rovanpera (balról jobbra)

Talán ennél is nagyobb szó, hogy a legutóbbi bajnoki futam egybeesett az ERC, a rali-Eb lettországi futamával, ahol a legtöbb szakaszon a győztes Ralfs Sirmacis időeredményeit produkálta. Skoda Fabia R5-össel indul, a kisebb S2000-es kezdőautóját szezon közben kinőtte.

Az ERC - a rali-Eb - lenne a következő lépés, de 17 éves kora előtt ott sem szerepelhet, vagyis még legalább egy év, amíg kitörhet. Nincs ezzel szerencséje, mert a pályaversenyzésben sokkal gyorsabban lehet lépegetni és fejlődni. Elég lekövetni Max Verstappen példáját, aki a kis Rovanpera korában már bőven autókkal versenyzett, 2015 elején, 17 évesen pedig bemutatkozott a Forma-1-ben.

A rali problémásabb, itt közúton vannak a futamok, még ha le is zárják azokat, ráadásul a gyorsaságik közötti szakaszokat tényleg az igazi, elzáratlan országutakon kell teljesíteni, amihez érvényes vezetői engedély szükséges. Olyan nincs, hogy Rovanpera vezet a gyorsaságin, aztán cserélnek felnőtt navigátorával, aki átviszi a gépet a forgalomban.

Kalle akcióban a Skodával
Kalle akcióban a Skodával

A jogsi korhatára a legtöbb helyen 17-18 év. Magyarországon 17, Hollandiában 18, így Verstappen jogosítvány nélkül indult az F1-ben, az elmúlt szezon közepén tette le. Finnországban is 18, vagyis Rovanperának várnia kell. A lett szabályok lehetnek a leglazábbak, csak ott meg ugye nincs komolyabb verseny.

Ami nagy kár, mert a tesztvezetésen Makinen el volt ájulva a minipilótától. Aki persze még jobban a WRC-kocsitól.

"Elképesztő volt vezetni, igazi megtiszteltetés, hogy beleülhettem. Skoda R5-tel megyek most, a motorerő és a leszorítóerő sokkal keményebb volt, még hozzá kell szoknom. Fantasztikus autó, nem is találok rá szavakat" - idézte őt az Autosport.

Egyértelmű, hogy nem esett messze az alma a fájától, apja, Harri 1993 és 2006 között indult a rali-vb futamain olyan gyári csapatokkal, mint a Peugeot, a SEAT, a Toyota, a Mitsubishi és a Skoda. 2001-ben a teljesen havas Svéd Ralit nyerte meg, ez az egyetlen győzelme, abban az évben érte el a legjobb helyezését a pontversenyben, ötödik lett. Az már kezd látszani, hogy Kalle túltehet rajta, de a lényeg az, hogy Harrinak remek kapcsolatai vannak, így fia lehetőségei szinte határtalanok.

Csak töltse már be a tizenhetet.