Marquez Rossinak is hálás a csúcsdöntő vb-címért

2016.10.17. 09:59

Marc Marquez 23 évesen rekordot döntött, ötszörös motoros gyorsasági világbajnok lett vasárnap, Japánban. Majdnem pont egy évvel javította meg Valentino Rossi csúcsát, most már ő minden idők legfiatalabb ötszörös nyertese. A MotoGP-ben a harmadik vb-címét szerezte, ami négy próbálkozásból egészen hihetetlen dolog.

Még három futam van idén, a nagyon korai elsőség őt is meglepte, kellett hozzá, hogy mindkét Yamaha, előbb Rossi, majd Jorge Lorenzo is kicsússzon a versenyből. Elképszető, hogy a Rossi-Lorenzo páros majdnem hét együtt töltött szezonjából most először történt meg, hogy egy futamon egyikük se szerezzen pontot.

marcjap

Marquez viszont egyértelműen a kiegyensúlyozottságának köszönheti a sikerét: mind a 15 nagydíjon pontot szerzett, csak egyszer bukott, de végül ott is bejött 13.-nak. Tavaly hatszor esett el.

Idén változtattam a stratégián, nyugodt voltam. A tavalyi szezon után megerősödve tértem vissza, de kellett ehhez, hogy elveszítsem a bajnokságot. Csak egyféleképpen tudtam motorozni, persze a csapatból már akkor mondták, hogy a folyamatosság a legfontosabb. Akkor ezt még nem értettem meg, veszítenem kellett, hogy rájöjjek, de a lényeg, hogy megtanultam, és használtam a rutinom. Ez kellett, és hogy amikor kockáztatnom kellett, mindig összejött a dobogó, vagy a győzelem

- idézte Marquezt a Motorsport.com.

A katalán versenyző elárult még egy fontos részletet, hogy nagy ellenfele is segített neki, persze indirekt.

Barcelonában kezdtem megérteni a gumik működését, amikor jópár kört Valentino mögött mentem. Korábban nem nagyon volt ilyen, hogy sokáig mögötte motorozzak. Ő nagyon jól ismeri a Michelin gumikat, mert éveken át versenyzett velük. Szóval megláttam pár dolgot, főleg, hogy az első gumit másképp kell használni, és megpróbáltam ebben is fejlődni.

A Bridgestone-t idén váltotta a Michelin a MotoGP-ben, és rengetegen buktak is emiatt. Marquez olyan ügyes volt, hogy míg Rossi és Lorenzo háromszor-háromszor bukott, ő csak egyszer. (És még akkor is fel tudott állni.)