Végtagok nélkül vezetne végig a Dakaron

2017.01.04. 10:41

A francia Philippe Croizon már többször bizonyította, hogy előtte nincs lehetetlen. A mindkét kezén és lábán amputált férfi a kontinensek közötti szorosokat úszta át korábban, most pedig a Dakart akarja versenyzőként teljesíteni.

Az 1994-ben húszezer voltos áramütést szenvedett Croizonnak speciális kocsit építettek, a bal karjának csonkjával kezeli a sebességváltót, a jobbjával pedig egy hidraulikus joystickkal a sebességet szabályozza, és ezzel irányítja is a kocsit. A francia pilóta két évet készült a Dakarra, először azt kellett bizonyítania, hogy egyáltalán szép eredményeket is elért, a Marokkó-ralin a 15. helyen végzett.

000 JI2BY

Ezzel az eredménnyel tudta összeszedni a Dakar-induláshoz hiányzó százezer eurót is. A kétszeres Dakar-győztes a katari Nasszer al-Attijah állított ki neki egy csekket.

„Azt mondhatom, minden lehetséges. Nincsenek szuperhősök, csak olyanok, akik dolgoznak. Mint más versenyzők. Hatalmas munka van mögöttünk, nyolc hónapja készülök mentálisan és fizikálisan. Olyan, mint egy 100 méteren futó sprinternek: négy évig dolgozik néhány másodperces versenyért" – nyilatkozta Croizon a verseny előtt.

GettyImages-630777532

Croizon azt mondta, csak egy céljük van: célba érni Buenos Airesben. Egyelőre sikeres, három szakasz után a 68. helyen áll a 79 még versenyben lévő autós közül. A versenyigazgató, Etienne Lavigne azt mondta, a francia versenyzőt ugyanúgy kezelik, mint bárki mást a mezőnyből, semmilyen kedvezményt, extra időt nem kaphat.