Csak nyert valamit Alonso az Indy 500-on

2017.05.30. 12:20

Hivatalosan a 24. helyen végzett Fernando Alonso vasárnap a 101. Indy 500-on, miután 21 körrel a vége előtt elfüstölt a kocsijában a Honda-motor. Ennek ellenére mégsem volt csalódott, a verseny utáni sajtótájékoztatón egyből közölte, hogy mindenképp visszatérne egy újabb próbálkozásra, hétfő este pedig kiderült, hogy még egy díjat is kapott:

ő lett a 2017-es Indy 500-on az év újonca.

A díjat a média képviselői szavazták oda, több amerikai portál, így az IndyStar is eléggé kiakadt, ugyanis Alonso messze nem a legjobb újonc volt a mezőnyben. Az ugyanis a harmadikként, 528 ezredmásodperces hátránnyal célba érő Ed Jones volt.

Csakhogy a szavazásnál egyébként négy szempontot kell figyelembe venni:

  • a versenyző képességeit,
  • a sportszerűséget,
  • az Indy 500-at megelőző hónapon a versenyző nyitottságát,
  • és a végső helyezését.

Ha így vesszük, Alonso végül is joggal kaphatta meg a díjat, ötödik helyen zárta az időmérőt, 27 körön át vezetett, szinte végig az élmezőnyben volt, míg a tavalyi Indy Lights-bajnok Ed Jones a futam nagy részét az első tízen kívül töltötte, igaz, a végeredmény szempontjából ez mindegy volt, a hajrája jól sikerült, dobogós lett.

Jones a harmadik helyével 535629 dollárt nyert egyébként, Alonso 305805 dollárt kaszált, amiben már benne van az Év újonca-díjért kapott 50 ezer dollár is. Mindez viszont aprópénz ahhoz képest, hogy az éves fizetése nagyjából 40 millió euró (44 millió dollár) a McLaren F1-csapatánál.

Alonso Indy 500-futamáról az Autosport csinált egy minivideót is, 100 másodpercben foglalták össze a történteket.