22-szer esett idén a MotoGP szupermenje

2017.09.26. 08:10

Marc Marquez ötödik futamát nyerte idén a MotoGP-ben vasárnap, és 16 pontra meglógott a vébé élén, négy futammal a vége előtt.

A bajnok újra fenomenálisan ment, lassan jött bele, de a hajrára mindenkit megelőzött, és nyugodt előnnyel nyert. Újra ő a vb-favorit, a startnál még ugyanúgy álltak Andrea Doviziosóval - egy pont különbség sem volt köztük -, de az olasz most csak hetedik lett.

Marquez ismét nagy szezont fut, pedig

már 22-szer bukott nagydíjhétvégéken.

Kettő történt futamon, Argentínában és Franciaországban szállt el, a maradék 20-at edzéseken hozta össze. Ennél csak az exapriliás Sam Lowesnak van több bukása, őt három futammal ezelőtt ki is rúgták.

(Az alábbi egy videó Marquez leghíresebb eséseivel, az elején a világcsúccsal, amikor 330 körül bukott Misanóban - azt is megúszta.)

A spanyolnak jobban megy, ami pedig a legelképesztőbb nála:

a 22 esésből egyszer sem sérült meg.

Pedig volt, hogy péntek-szombat-vasárnap ötször bukott összesen, a barcelonai futamon kettő jutott edzésekre, az időmérőn újabb kétszer eldobta, aztán még a vasárnap reggeli bemelegítésen (warm up) is.

Most hétvégén Aragóniában az időmérő végén csúszott ki, a pole pozíciója bánta, de az ötödik helyről startolva sem jelentett neki gondot a győzelem.

Tény, hogy Marqueznek - eddig - szerencséje van, de ennél több lehet mögötte, a látottak alapján ő nem fél esni.

Úgy kezeli a bukásokat, mint szükséges velejárót ahhoz, hogy a legtöbbet ki tudja hozni a motorjából és magából. Valójában 24 évesen új szintet ért el a MotoGP-ben.

Ő az, aki ha felül a motorjára, nem tud nem 100 százalékot adni, az edzéseken folyamatosan kísérletezik, melyik kanyarban lehetne egy hajszállal többet kihozni a gépből.

Csodálatos mentéseiről már többször írtunk, felfoghatatlan manőverekre képes, nem egyszer hozta vissza a fizikailag szinte lehetetlent is.

Valentino Rossi, Maverick Vinales, Jorge Lorenzo és már Andrea Doviziosót is közéjük lehet sorolni, fantasztikus versenyzők, nem véletlenül sorolják őket a földönkívüliek kategóriájába a motorosok között, de Marquez idén már fölöttük jár. Ennek egyik jele a sok esés, illetve az esések utáni sikerek.

Az idei vb még messze nem dőlt el, de nagyon úgy tűnik, hogy Marqueztől csak egy sérüléses esés veheti el az újabb világbajnokságát. Öt év alatt a negyediket nyerheti.