Rossi törött lábbal dobogós Ausztráliában

GettyImages-864874398
2017.10.22. 08:31

Japán után Ausztráliában is fantasztikus volt a MotoGP-futam, lényegében egészen a rajttól. Az időmérőt megnyerő Marc Márquez nem jött el jól, előbb Jack Miller, majd Maverick Viñales vezetett, egyikük sem túl sokáig.

Viñalest Valentino Rossi váltotta az élen, akit aztán Johann Zarco követett. A franciát őrült nyomás alá helyezte Márquez, a spanyol viszont nem tudott előzni, helyette az egy elrontott kanyar után visszakapaszkodó Rossi tört újra az élre. 11 körrel a vége előtt Zarco visszatámadott a Honda-kanyarban, de az olasz hamar visszavette tőle az első helyet.

Itt még nem volt vége az izgalmaknak, kicsit Viñales is újra az élre állt, amikor Rossi és Márquez összeértek – a kontaktból Márquez jött ki jobban, és villámgyorsan elvette Viñales első helyét. Öt körrel a vége előtt szakadt fel az élen a nyolc motorból álló vonat, Márquez, Rossi, Zarco és Andrea Iannone meg tudtak lépni a többiektől. Márquez mindenkinél gyorsabb volt a négyesben, a végére 1,7 másodperccel húzott el, és nyert simán.

Mögötte Rossi és Viñales, a két csapattárs őrült harcot vívott egymással, de végül Rossi 27 ezreddel megelőzte a másik yamahást, és úgy lett második, hogy még mindig nem gyógyult meg teljesen az augusztus legvégén eltört lába.

Viñales hiába lett harmadik, két futammal a vége előtt eldőlt, hogy már ő sem lehet világbajnok (50 pont a hátránya Márquez mögött, de már nem nyerhet annyit, mint a hondás spanyol. Vagyis a vb-cím biztosan a 269 ponttal álló Márquez, és a 236 pontos, Ausztráliában csak 13. helyen záró Andrea Dovizioso között dől el. A különbség alapján Márquez már Malajziában megszerezheti negyedik vb-címét.