Kizárták utólag a Hondákat a WTCC kínai versenyéről, Michelisz 27,5 pontot bukik

auto-wtcc-shanghai-2017
2017.10.28. 02:18

A Honda-motorok szabálytalansága miatt utólag kizárták mindhárom gyári Hondát a WTCC legutóbbi, kínai versenyeiről, beleértve az időmérőt is, így alaposan változott a világbajnoki összetett állása.

A Kínában 4. és 2. helyeket gyűjtő Michelisz Norbert összesen 27,5 pontot bukik így,

ráadásul a törölt eredmények miatt ennél több ponttal kerül hátrányba a világbajnoki pontversenyben a volvós Thed Björkkel szemben.

A motorok injektora nem felelt meg tökéletesen a homologizációnak, tehát banális hiba miatt sújtott le az FIA a Hondákra. "Sajnálatos módon mi másképp értelmeztük a homologizációs folyamatot, mint az FIA" – áll a Honda Racing közleményében, amely kiemeli, hogy a különösen szigorú büntetés miatt komoly hátrányba kerültek mind a pilóták, mind a gyártók világbajnoki csatájában. A Honda nem fellebbez a büntetés ellen.

A ningpói időmérőn Michelisz a 2., Gabriele Tarquini az 5., Micsigami Rjó pedig a 11. helyet szerezte meg, a nyitófutamon Michelisz a negyedik lett az ötödik Tarquini előtt, Micsigami a 9. helyen zárt, a félbeszakított főfutamon, amin emiatt csak félpontokat osztottak, Michelisz 2., Tarquini 4., Micsigami 9. lett.

Ez sorban a második szezon, amikor egy eredményes hétvége után később törölték a Honda pontjait, tavaly Marokkóban volt gond a Honda padlólemezeivel.

A törölt eredmények miatt Michelisz az összetett negyedik helyére csúszott vissza, a volvós Nicky Catsburg előzte meg, Thed Björk pedig az eddigi félpontos előnye helyett 3,5-lel vezet Tiago Monteiro előtt. A módosított kínai végeredmények után így áll a világbajnoki összetett élmezőnye:

  1. Thed Björk – 203,5 pont
  2. Tiago Monteiro – 200
  3. Nicky Catsburg – 180,5
  4. Michelisz Norbert – 171
  5. Mehdi Bennani – 164
  6. Tom Chilton – 158,5
  7. Esteban Guerrieri – 147
  8. Rob Huff – 138