17 évvel fiatalabb motoros verte Rossit nagy finisben

2019.04.15. 00:16

Nagy verseny lett az amerikai MotoGP-fordulóból, bár a rajtnál úgy tűnt, Marc Marquez simán elviszi a győzelmet: az elmúlt hat évben, mióta a MGP-ben indul, az összes austini futamot ő nyerte, mindet pole pozícióból, amit most is megszerzett.

7/7 volt a tét, amit Valentino Rossi csinált meg 2002 és 2008 között, csak épp az olaszországi Mugellóban.

Marquez el is rajtolt, Rossi követte, de meglehetően hamar lemaradt a a spanyol mögött. Rossit Cal Crutchlow üldözte erőn felül, csakhamar el is esett, a ducatis Jack Miller, majd a suzukis Alex Rins jött fel a harmadik helyre.

A 8. körben, amikor Marquez már 5 másodperccel vezetett, és kezében tartotta a győzelmet, egy balosban hibázott, és elesett. A motort felállította, de nem tudta újraindítani, eldőlt vele, végül beletörődött, hogy fel kell adnia 12 körrel a vége előtt. (A Rossi-rekord így kútba esett.)

Rossi előtt megnyílt az út, csakhogy Rins nem tágított, sőt, folyamatosan jött fel, és bő négy körre a céltól előzött. A hétszeres MotoGP-bajnok érezte, felelnie kell, és a következő kanyarban visszatámadott, de lecsúszott az ívről, Rins azonnal visszavette az első helyet. Sőt, 6-7 tizedre el is távolodott, biztosnak tűnt az előnye.

Rossinak az utolsó kör felére sikerült újra lőtávolba kerülnie, úgy tűnt, az utolsó kanyarban egy bevetődéssel megpróbálkozhat, de nem így lett, elég közel mégsem került, így

Rins megszerezte élete első futamgyőzelmét a MotoGP-ben.

Rossi 2017 júniusa óta vár a sikerre, legyőzője majdnem 17 évvel fiatalabb nála, 23 éves, az olasz februárban múlt 40.

Ez hihetetlen, én lettem az első, és Valentino Rossi előtt. Ő volt a hősöm gyerekkoromban

- nyilatkozta a célban Rins.

Rossi sem volt túl csalódott: "Marquez kieséses után úgy gondoltam, itt lehet valami. Mindent megtettem a győzelemért, de Rins jobb volt, megérdemelte a sikert".

Rossi jó lehetőséget szalasztott, 25 ponttal átvehette volna a vezetést a pontversenyben, így a sorrend 3 GP után:

  1. Dovizioso 54
  2. Rossi 51
  3. Rins 49
  4. Marquez 45
  5. Petrucci 30

A világbajnokság három hét múlva Jerezben folytatódik.

MotoGP (20 kör, 110,3 km), Austin, Amerikai GP:

1. Alex Rins (spanyol, Suzuki) 41:45.499 perc
2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 0.462 másodperc hátrány
3. Jack Miller (ausztrál, Ducati) 8.454 mp h.