WTCR: botrány után is Lynk & Co-fölény, Michelisz gumiprobléma miatt a 24.

2f51e02d32131a7cfe09939517ed84d6
2019.05.18. 15:02

Motorcsere, Szlovákiából hozott büntetés, illetve az időmérőn összeszedett büntetések miatt négy helyen változott a rajtsorrend a WTCR első zandvoorti futamára, amik miatt Michelisz Nobert egy helyet nyert a rajtra, és így a 12. helyről indulhatott.

A fő téma mégsem ez volt szombaton a túraautó-világkupa paddockjában, hanem a hétközi, a teljesítménykiegyenlítő-rendszert érintő változtatás hatása, ami miatt a Lynk & Co autók óriási előnnyel kerültek a mezőny elejére az időmérőn. Ez, illetve a többi csapat tiltakozása azt eredményezte, hogy a TCR-autókkal rendszerét felügyelő WSC kénytelen volt a hétvége közepén ismét belenyúlni a rendszerbe, és visszaállították az előző hétvégén, a Slovakia Ringen érvényes táblázatot, aminek köszönhetően a négy Lynk & Co ugyan 10 kilóval könnyebb lett, de vesztett 2,5 százalék motorerőt.

A rajtra így is megtarthatták az első három helyet – a negyedik helyre kvalifikáló Yann Ehrlacher büntetés miatt került hátrébb öt hellyel –, és a rajt után a visszafogott motorteljesítménnyel is tartani tudták a vezetést, de csak Thed Björk és Yvan Muller, Andy Priaulx ugyanis a rajtnál visszaesett a negyedik pozícióig Mikel Azcona Cuprája mögé.

Eközben a rajt után 12. helyét megtartó Michelisz nagy küzdelemben volt azért, hogy ne csússzon hátrébb, de a harmadik körben elment mellette Esteban Guerrieri a Hondával, majd sorban lassan mindenki, Michelisz ugyanis gumiprobléma miatt kénytelen volt átadni a helyét a többi versenyzőnek. A rádióban arra panaszkodott, hogy alig volt tapadása az autónak, így végül kiállt a boxba, nehogy karambolozzon a pályán. A kerékcsere után ugyan még visszatért a pályára, de így is csak a 24. helyen zárt, a kocsijából egy darabot elhagyó márkatárs Augusto Farfus, illetve a motorcsere után a futamot feladó volkswagenes Rob Huff végzett mögötte.

Az élen Thed Björk rajt-cél győzelmet aratott második idei futamgyőzelmét szerezve, mögötte a csapattárs Yvan Muller ért be, biztosítva a Cyan Racing kettős győzelmét, a dobogó harmadik helyét pedig Mikel Azcona szerezte meg.

Tassi Attila eredetileg a 18. helyen ért célba, ám a futam után kizárták, mert a motor egyik szenzorát nem rögzítette a csapat, így nem tudták letölteni az ellenőrzőadatokat. Szintén a leintés után kapott büntetést Jean-Karl Vernay, akit koccanás miatt soroltak hátrébb 15 másodperccel, így bukta a pontszerző helyét.

A szombati futam után Michelisz visszacsúszott a negyedik helyre összetettben, az élen pedig Esteban Guerrieri vette át a vezetést a csapattárs Néstor Girolamitól. Michelisz elé a futamgyőztes Thed Björk ugrott fel, Guerrieri 128, Girolami 12, Björk 117, Michelisz pedig 102 ponttal áll.

Folytatás vasárnap 8-tól a második időmérővel, majd 11.15-től a fordított rajtrácsos, 16.35-től pedig a főfutammal.