Olimpia 2004

Elhalasztaná az olimpiát a görög miniszter

A szervezők szerint káros a nyilatkozat, de nem aggódnak

2004. 06. 03., 13:11 | Frissítve: 2004. június 03., csütörtök 15:44

Az olimpiai láng csütörtökön indul útjára, hogy mind az öt kontinenst végigjárja az athéni játékok augusztus 13-i megnyitójáig, miközben a görög környezetvédelmi és közmunkaügyi miniszter azt javasolja: halasszák el a sportvilág négyévenkénti legnagyobb eseményét. Georgesz Szufliasz egyébként egy hete még nem aggódott a sikeres rendezés felől, mostani szavait pedig viccnek mondta a tájékoztatási miniszter. A szervezőbizottságban nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget a kijelentésnek: az ATHOC görög munkatársai kézlegyintésel intézték el a furcsa nyilatkozatot. A szervezet magyar igazgatója, Vajda László az Indexnek elmondta: legkésőbb egy-másfél évvel a játékok kezdete előtt lehetne elvenni a rendezést egy várostól.

Az augusztusban esedékes athéni olimpia előkészületeit már eddig is aggodalommal figyelte a nemzetközi közvélemény: a görögök három évet vesztegettek el a rendezés 1997-es elnyerése után, így nagy kapkodásra kényszerülnek a hajrában. Az Index helyszínen járt tudósítói is tapasztalhatták, hogy Athénban szinte mindenhol építkeznek, de konkrét munkavégzést kevés helyen látni. A valóságban a létesítményhelyzet sem olyan bíztató, mint amint azt a szervezők optimista nyilatkozatai sugallják.

Miután a legtöbb aggodalmat okozó Olimpiai Stadion tetőszerkezete is helyére került, a sajtó kezdett megnyugodni az előkészületekkel kapcsolatban, ezért is meglepő a környezetvédelmi miniszter nyilatkozata, amelyben a játékok elhalasztását szorgalmazza.

Hamarosan négyszemközt

"Levélben fordultam Kosztasz Karamanlisz kormányfőhöz, melyben kifejtettem aggályaimat a sportlétesítményeket érintő és infrastrukturális építkezések késése miatt. Ezenkívül lassan fogynak a jegyek, ráadásul a meggyorsított munkálatok csillagászati összegeket emésztenek fel" - mondta a Pontiki című hetilapnak Georgesz Szufliasz.

Jelenlegi állásfoglalásában a miniszter hangsúlyozta, hogy mintegy két hónappal az augusztus 13-i nyitóünnepség előtt a belépők 65 százaléka még a pénztárakban van, továbbá az építkezések befejeztével jelentősen nőhet a munkanélküliség az országban.

Az olimpiai projekt felfüggesztéséről hamarosan négyszemközt tárgyal majd a miniszterelnökkel.

A miniszter ellentmondó nyilatkozatai

A tárcavezető a múlt héten is feltűnést keltett, amikor kijelentette, ő már 1997-ben, a rendezés elnyerésekor is az olimpia ellen volt. Szufliasz egy parlamenti bizottságban megkérdőjelezte azt, hogy hét évvel ezelőtt helyes volt-e Athénnak ítélni a rendezést. "Kétséges, hogy országunknak vállalnia kellett-e a játékok megszervezését" - mondta a miniszter. Szufliasz azonban hangoztatta, nem aggódik az olimpia sikere felől, csak annak magas költségeitől tart.

A közmunkaügyi miniszterhez hasonlóan a horribilis összegek miatt emelt szót a pénzügyminiszter is. A költségek legalább egymilliárd dollárral emelkedtek a tervezetthez képest Georgosz Alogoszkufisz szerint, és úgy vélte, az olimpiába fektetett pénz immár meghaladja a remélt hasznot.

"Ez egy vicc"

A görög kormány azonnal határozottan cáfolta, hogy a játékok elhalasztásának gondolata bármilyen formában felmerült volna. "Ez egy vicc" - kommentálta a Szufliasz szavait Teodorosz Russzopulosz tájékoztatásügyi miniszter, aki hozzátette: nem tud arról, hogy a környezetvédelmi és közmunkaügyi tárcát irányító kollégája levélben fordult volna a kormányfőhöz.

A szervezők nem aggódnak

A szervezőbizottság rögtön replikázott: az ATHOC szóvivője szerint a seregszemle biztosan nem lesz veszteséges, és az efféle nyilatkozatok ártalmasak a nyári játékoknak, továbbá rossz légkört teremtenek néhány héttel a kezdés előtt.

"Nem lehet konkrét fejleménye a rendezéssel kapcsolatban ennek a kijelentésnek" - kommentálta a hírt Vajda László, az ATHOC magyar igazgatója. A nemzeti bizottságokkal való kapcsolattartásért felelős szakember az Indexnek elmondta, a bulvárlapnak számító Pontiki minden bizonnyal kiragadta a miniszter szavait a szövegkörnyezetből. Vajda hozzátette, Szufliasz nincs képben a jegyeladásokkal kapcsolatban sem, hiszen nem hogy a 65 százaléka eladatlan a tiketteknek, hanem lassan elfogynak a belépők. A jegyek utolsó adagját a napokban bocsátotta megvételre az ATHOC.

Kézlegyintéssel elintézve

A kormányon lévő Új Demokrácia egyébként március óta van hatalmon, és a konzervatívok, jegyzi meg a sportdiplomata, nagy örömként élik meg, hogy ők vezethetik az országot az olimpiára, míg az ellenzékbe szorult baloldalnak - a vereség mellett - az is fáj, hogy miután végigküzdötték az előkészületeket, a sikert mások arathatják le.

"Olimpiát lemondani, elhalasztani legkésőbb egy-másfél évvel a kezdés előtt lehetne" - teszi hozzá a sydneyi játékok szervezésében is részt vett Vajda, mivel később olyannyira előrehaladottak az előkészületek, mind infrastrukturálisan, mind szervezeti szempontból, hogy "nonszensz" lenne más helyszínt választani. A szervezők egyébként sem tulajdonítanak nagy jelentőséget a kijelentésnek: ATHOC görög munkatársai közül a legtöbben kézlegyintéssel kommentálták a hírt.

N;
hirdetés