Olimpia 2004

Megsérült az olimpiai láng meggyújtására kiszemelt görög futó

Doppingyanú vetül Kenteriszre

2004. 08. 13., 07:57 | Frissítve: 2004. augusztus 13., péntek 13:33

Péntek hajnalban kórházba szállították a kétszáz méteres síkfutás olimpiai címvédőjét, Kosztasz Kenteriszt és honfitársát, a női száz méter 2000-es ezüstérmesét, Ekaterini Tanut, miután együtt motorbalestet szenvedtek. Sajtóhírek szerint Kenterisz gyújthatná meg a lángot a péntek esti megnyitón, igaz, szereplése amiatt is veszélybe került, mert állítólag nem jelent meg egy doppingvizsgálaton.

Athén nagy hajrával elkészült az olimpia megnyitójára, most mégis úgy tűnik, a péntek esti ceremónia előtt gondba kerültek a szervezők. Péntek hajnalban ugyanis motorkerékpáros baleset közben elszenvedett sérülések miatt kórházba szállították 2000-es aranyérmes Kosztasz Kenteriszt és csapattársát, a női 100-on Sydneyben ezüstérmes Ekaterini Tanut. Sajtóhírek szerint éppen Kenteriszt szemelték ki a megnyitó fénypontjára: a láng meggyújtására.

Nem súlyosak a sérülések

"A sérülések nem éppen karcolások" - közölte először egy görög kórházi illetékes, aztán kiderült, Kenterisz és Tanu kisebb sebesülésekkel megúszta a balesetet. "Kenterisznél kisebb fejsérülést, nyakcsigolya-rándulást és térdzúzódásokat, míg Tanunál enyhe has- és lábsérüléseket diagnosztizáltunk. A jelenlegi állás szerint nem vehetnek részt az esti nyitóünnepségen" - mondta a klinika illetékese. Úgy tudni, a motort Kenterisz vezette a balesetkor.

Kenteriszéknek a doppingvizsgálattal is gondjuk volt

A baleset néhány órával azelőtt következett be, hogy a két sportolót bizottság elé idézték be, hogy a Jacques Rogge, NOB-elnök által felállított testület előtt tisztázzák magukat "a doppingellenes szabályzatnak a két görög atléta által történt állítólagos megsértése jellegének és körülményeinek" kivizsgálása céljából.

A görög lapok ugyanis arról adtak hírt, hogy a két atléta nem jelent meg egy doppingvizsgálaton. A hazai olimpiai együttes szóvivője megerősítette, Kenteriszék lekésték a vizsgálatot, mert a vezetők engedélyezték számukra, hogy csütörtök este elhagyják az olimpiai falut.

A görög olimpiai csapat péntek délben 48 órás haladékot kért a NOB-tól a doppingvizsgálat elvégzésére, mivel a sprinterek a pótszűrésen sem jelentek meg a Hilton szállóban. Állítólag ennyi idő szükséges a felépülésükhöz.

'Megérdemli, hogy kizárják'

"Úgy tűnik, Kenterisz nem jelent meg, ez nagy ostobaság volt. Ha így történt, megérdemli, hogy kizárják" - mondta a Reuters hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő ötkarikás tisztségviselő.

A görög csapat állítása szerint írásban kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy adjon több időt a két sportolónak a teszt elvégzése előtt.

Időközben a meglehetősen bonyolult ügy újabb fejleménnyel bővült: Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) magyar főtitkára bejelentette, hogy az olimpiára tengerentúlon készült - és a lánggyújtóként emlegetett - Kenterisz, valamint Tanu néhány napja már Chicagóban elmulasztott egy doppingellenőrzést.

Rogge is a kizárással fenyeget

Rogge pénteken sajtótájékoztatón cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, hogy a két futó előző este mégis átesett az ellenőrzésen, s hozzátette: amennyiben bebizonyosodik vétkességük, kétéves eltiltásra számíthatnak.

Régóta él a doppinggyanú

Az atlétavilág régóta találgat a görög sikerekkel kapcsolatban, hiszen olyan számokban győztek, amelyekben általános a színesbőrű futók fölénye. A doppinggyanút erősítette az is, hogy a görögök szinte csak otthon versenyeznek és a nagy világversenyek előtt tűnnek fel, úgymond a semmiből.

Kitört a hiszti

A görög közvéleményt sokkolta a Kenterisszel kapcsolatos doppinggyanú. "Egész Görögország megdermedt" - írja a To Fosz című sportlap, a To Vima pedig így fogalmaz: "Athén egy húszórás thrillert élt át a megnyitó előtt. Komoly veszélybe került Kenterisz és Tanu indulása." Az Ethnosz még drámaibb hangot üt meg: "Sok megatonnás bomba rázta meg az olimpia alapjait." Majd az újság felszólítja a két futót: "Kosztasz és Ekaterini, bizonyítsátok be a görögöknek, hogy tiszták vagytok! Mondjátok meg nekünk az igazat!"

Az angolok nem szórakoztak

A futball Európa-bajnokság előtt az angol szövetség hasonló helyzetben rendkíyvül szigorúan lépett fel, miután a válogatott Rio Ferdinand, a Manchester United világklasszis védője szintén nem ment el egy doppingellenőrzésre. Az F.A. nyolc hónapra tiltotta el a focistát, aki így a tavasz szezon mellett a portugáliai tornát is kihagyta. Az angol futballvezetés egy pillanatig nem habozott, hogy eltiltsa Ferdinandot és saját nemzeti csapatát sújtsa az alapembernek számító védő "kiiktatásával", annak ellenére, hogy először a válogatott tagjai sztrájkba akartak lépni a döntés miatt.

N;
hirdetés