Olimpia 2004

'Magyarország vívónemzet, hej, hej'

Így született meg az első athéni magyar arany

2004. 08. 15., 22:10 | Frissítve: 2004. december 01., szerda 14:50

Egy óra nyolc percet javítva az Athén központjától a Helleniko Sportcentrumig tartó táv nem hivatalos világcsúcsán, az Index tudósítója megérkezik a női párbajtőrdöntőre. Hat szívroham és egy sírógörcs, és boldogan hemperedhet a szurkolók gúlája alá, hiszen Nagy Tímea olimpiai bajnok. Másodszor.

"Rossz volt az idei év, a turisták csak az olimpiára jöttek" - panaszkodik a taxis, miközben megdönti az Athén központjában fekvő Syntagma tér és a város határán álló Helleniko Sportközpont közötti távolság nem hivatalos világcsúcsát. Az Index tudósítója négy perccel a női párbajtőr négyes döntőjének kezdete előtt indul útnak, hogy rögtön szívrohamot kapjon. Beléptekor Laura Flessel-Colovic sportszerűtlenül hanyatt veti magát, hogy elkerülje a kiesést. Akciója láthatóan összezavarja Mincza Ildikót, aki így, a kardozó Nemcsik Zsolthoz hasonlóan, egytusos vereséget szenved.

Idegtépés, szívmasszázs

Mincza Ildikó negyedik
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Nincs idő kétségbeesni, a magyar tábor is újra hangol, Sydney címvédője a páston a másik elődöntőben. Nagy Tímea a legutóbbi olimpián a második napon szerezte meg a magyar csapat első aranyát, most ugyanez vár rá, megtoldva azzal, hogy ez a jubileumi, százötvenedik magyar elsőség lesz.

Idegtépő mérkőzés a francia Nisima ellen, Király tudósítót szívmasszázsban részesíti egy kedves dél-afrikai szurkoló. Eszmélete visszanyerése után majdnem újabb szívinfarktus jön, tizennégy-tizennégynél azonban Tímea gyönyörű találatot visz be. "Sydneyben is egy tussal nyert" - lelkeskedik Lengyel Balázs, a kardcsapat tagja. A szombati versenyen már a legjobb harminckettő között vereséget szenvedő kardozó közben a kardcsapat nevében fogadkozik. "Bennem sok maradt, remélem csütörtökön kijön" - mondja az egyéni versenyben a későbbi bronzérmes, Tretyak ellen kieső kardozó.

A szünetben az újdonsült olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsoltot is sikerült megállítani egy szóra. Nemcsiken még érezhető a szombati döntő feszültsége. Azonban azt mondja, csütörtökig nem nagyon akar érzelmeket, majd a csapatverseny után szeretne örülni az egyéni ezüstnek. Talán egy kicsit többnek is.

A harmadik helyért folyó mérkőzésen Mincza sokáig jól áll, de közvetlenül a vége előtt, 9-9-nél valami megszakad, két tus hátrányból nehéz felállni. Nem is sikerül. Mincza megtörten távozik. Pedig a bronzmeccsre már mosolyogva tudott kijönni.

Könnyfátyol és tudatvesztés

Nagy Tímea olimpiai bajnok
Szomorkodni megintcsak nincs idő, érkezik a döntőre Nagy Tímea és Laura Flessel-Colovic - akinek az elődöntőben büntetőtalálatot kellett volna kapnia sportszerűtlenségéért. Nagy hamar vezetést szerez, előnyét végig magabiztosan őrzi. Király tudósító hetedik szívinfarktusa helyett 13-10-nél zokogásban tör ki, és eksztázisban ugrál, mert tudja, hogy megvan. Tudja ezt Barakonyi fotós is, aki visszanyeli a könnyeit, nehogy elmosódjanak a képei. A szurkolótábor egymás nyakában, egy villanás, és az egész magyar vivóválogatott a páston ugrálja körbe a kétszeres olimpiai bajnokot.

"Magyarország, vívónemzet, hej, hej" - üvöltik a nézők, akik Budapestről, Dunaújvárosból, Vácról, Székesfehérvárról és még ki tudja honnan érkeztek. "Ezért jöttünk, meg egy ezüstért, de nem baj, nyertünk" - üvölti a fülembe egy fiatal, aki tegnap éjszaka szállás hiányában Athén utcáin éjszakázott. Az éltetésbe hungarikumok keverednek, "mákosguba, pacalpörkölt, hej, hej".

Út a döntőig
A női párbajtőr egyéni számának címvédője, Nagy Tímea a vasárnapi versenyt rögtön egy nagy csatával kezdte az orosz Zsivkovával, végül egy tussal, 15-14 arányban felülkerekedett. Aztán az olasz Cascioli személyében könnyebb ellenfelet kapott, de 13-13-nál egyenlő volt, végül kétpontos támadással került a legjobb nyolc közé. Ott a kínai Zsang várt rá, és hihetetlen izgalmak közepette, szintén a ráadásban adott tussal 9-8-ra győzte le. Az elődöntőben ismét döntő tussal, 15-14-re nyert a francia Nisima ellen. A döntőben azzal, a szintén francia Flessel-Coloviccsal találkozott, akit négy éve az elődöntőben győzött le, és aki '96-ban a szám első olimpiai bajnoka volt. Bővebben a női párbajtőr döntőjéről
Meglepett szakvezetés

"Számítani nem számítottam rá, ilyet nem lehet elvárni, de bíztam, benne, nagyon" - nyilatkozza fülig érő szájjal Kulcsár Győző, Nagy edzője, aki maga is négyszeres olimpiai bajnok. "Nem hittem volna" - mondja Nedeczky György, a női párbajtőrcsapat vezetőedzője is. A társak kevésbé visszafogottak.

"Példát mutattak a lányok" - üvölti boldogan Kulcsár Krisztián, a férfi párbajtőrcsapat tagja. Társa, Kovács Iván kicsit tart tőle, hogy az erős kezdés megárthat, de aztán vigyorogva bizakodóra vált: "Még egy érem, és teljesítjük az előzetes várakozásokat."

A háttérben Nemcsik Zsolton is felfedezhető, hogy most már talán saját ezüstjének is örül. Aztán a himnusz, aztán a szurkolók újra egymás hegyén hátán. Király tudósítót az igazi profiként gondolkozó Barakonyi fotós menti ki a gúla aljáról, hogy immár együtt próbálják megdönteni a Helleniko-Syntagma táv másfél órával korábban felálított nem hivatalos világcsúcsát.

N;
hirdetés