Olimpia 2004

Negatív doppingteszt ellenére vették el Fazekastól az aranyat

Gond volt a vizeletadással, de negatív lett a minta

2004. 08. 24., 21:27 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:26

Doppingvétség miatt kizárta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Fazekas Róbertet, aki hétfő este megnyerte a férfi diszkoszvetők olimpiai versenyét Athénban. A szombathelyi atléta nem tudta a megfelelő mennyiségű vizeletet produkálni a döntő utáni ellenőrzésen, ami doppingvétségnek minősült. A NOB orvosi bizottságának tagja, Kamuti Jenő szerint negatív lett a minta, de ezt nem vették figyelembe. A diszkoszvetőt nem, csak orvosát hallgatta meg a NOB. Az aranyat az előre tervezett időpontban már át is adták a litván Aleknának, Fazekas barátjával, a kalapácsvetésben első Anussal autóba szállt és hazaindult.

A NOB doppingvétség miatt kizárta az olimpiáról Fazekas Róbertet, aki hétfő este megnyerte a férfi diszkoszvetők olimpiai versenyét Athénban. A szombathelyi versenyző nem doppingolt, de kevés vizeletet adott le az ellenőrzésen, ami doppingvétségnek minősült.

"A 29 éves Fazekas Róbert augusztus 23-án, az általa megnyert diszkoszvetés után nem adott komplett vizeletmintát" - áll a hivatalos közleményben. - "A NOB doppingszabályzatának 2.3-as cikkelye szerint (..) a mintaadás megtagadása vagy sikertelensége megfelelő igazolás hiányában egyaránt a doppingszabályok megsértésének minősül."

Klikk a képre!

Visszavonták Fazekas akkreditálását

A hírt korábban Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára is megerősítette az MTI-nek. "A NOB végrehajtó bizottsága arról értesítette a magyar csapat vezetését, hogy Fazekas Róbertet kizárták az olimpiáról, akkreditálását visszavonták. Ezt követően pedig majd felszólítják a nemzetközi szövetséget, hogy változtassa meg az eredményt" - mondta el a magyar sportvezető.

Jól értesült a görög televízió

Az ügy akkor került nyilvánosságra, amikor görög a MEGA televízió kedden arról számolt be: a szombathelyi klasszis hétfői diadala után megpróbálta manipulálni a doppingvizsgálat eredményét.

A városvezető kiáll Fazekas mellett
Szombathely polgármestere a város sportolói mellett való kiállásra szólítja fel az országot. Az MSZP-s Ipkovics György az Indexnek elmondta, hogy elhűlve értesült a Fazekas Róberttel szemben alkalmazott példátlan szankcióról, amelyet a NOB a versenyző negatív tesztje ellenére hozott meg. Ipkovics kijelentette: kíváncsi arra, hogy ebben a helyzetben milyen lépéseket tesznek a Magyar Olimpiai Bizottság sportdiplomatái, személy szerint Schmitt Pál MOB-elnök. A polgármester szerint a hírek alapján kifejezetten méltánytalan tortúrának minősül a Fazekassal szemben alkalmazott eljárás. A polgármester a magyar diszkoszvető iránti szimpátiára szólítja fel a közvéleményt és reméli, hogy az eset nem zilálja szét a magyar csapatot.
Megzavarták az olimpiai bajnokot

Valójában az történt, hogy Fazekas nem tudta "produkálni" az ellenőrzésnél minimálisan kötelező mennyiséget, a 75 millilitert, csak annak egyharmadát, huszonötöt. Az - akkor még - olimpiai bajnokot este tíz után vitték be a doppingvizsgálatra és hajnal két óra negyvenkilenc perckor távozott onnan.

Fazekast egészen egyszerűen megzavarta, hogy a doppingellenőrök - ehhez ugyanis szabályok adta joguk van - egészen közel mentek hozzá és megfogták nemi szervét. A magyar négyórás kínlódás után, hajnal három előtt teljesen kiborult, idegi és fizikai fáradtságra hivatkozott. "Ez az eljárás el volt túlozva, az ellenőrök részéről túl volt lihegve" - jellemezte a történteket dr Pikó Károly, az atléták orvosa, aki végig ott volt a vizsgálatnál. Az orvos részletes beszámolója Fazekas doppingvizsgálatáról

Ön szerint mi történt a Fazekas-ügyben?
 229
 1295
 3834
 729
 344

Csak az orvost hallgatták ki

Helyszíni tudósítónk értesülése szerint a NOB Fazekast nem, csak a magyar atlétikai csapat orvosát, dr. Pikó Károlyt hallgatta meg. Egy órán keresztül faggatta Pikót az a meghallgatási bizottság, amelynek egy svéd és egy német tisztviselő mellett tagja a rúdugró-legenda, Szergej Bubka is.

Információink szerint Fazekas jogi lépéseket is tervez, amiről Pál Gábor, a dobóatléta sajtótitkára is beszélt a tv2 Aktív című műsorában.

Schmitt: Fazekas hibázott

"Kérem a magyar szurkolókat, hogy ne gyanakodjanak semmire, mi lehet a háttérben, Fazekas Róbert hibát követett el" - kommentálta az ügyet Schmitt Pál. A sportvezető sajnálatosnak nevezte a Fazekassal történteket, mert figyelmeztették a magyar olimpiai résztvevőket a doppingszabályok betartására. "Remélem, hogy ez az ügy nem árnyékolja be a többi magyar sportoló szereplését" - tette hozzá a MOB-elnök.

"Valami van az ügy mögött" - fogalmazott némileg eltérően Aján Tamás, aki szerint sportolóinknak a játékok hátralévő részében nagyon szigorú ellenőrzésekre kell számítaniuk.

Negatív lett a teszt

Athéni doppingsztori
Az athéni olimpián keddig tíz sportolót - nyolc súlyemelőt és két atlétát - értek doppingvétségen. Kecskés Zoltán súlyemelő nem léphetett porondra, mert - hat sporttársával együtt - pozitív mintát szolgáltatott. Kecskés jogorvoslatot keres. A görög Leonidasz Szampanisz doppingtesztje azután lett pozitív, hogy bronzérmet nyert súlyemelésben. Érmét elvették. Doppingvétségen érték a női súlylökés utolsó és első helyezettjét is. Az üzbég Olga Scsukina a selejtezőben 38. lett, az orosz Irina Korzsanyenko viszont olimpiai bajnok lett. Korzsanyenko vizeletmintájában anabolikus szteroidot találtak, ezért élete végéig is eltilthatják, mert 1999-ben is megbukott egy vizsgálaton.

Az athéni olimpiáig két magyar súlyemelő, Szanyi Andor és Csengeri Kálmán bukott le doppinggal ötkarikás játékokon. Szanyi ezüstérmet szerzett a szöuli versenyen, amit elvettek tőle.

A NOB orvosi bizottságának tagja, Dr. Kamuti Jenő az MTV Híradójának nyilatkozva azt mondta: elvégezték a leadott minta vizsgálatát, ám az negatív lett. Ezt azonban a leadott minta mennyisége miatt nem vették figyelembe.

Aleknáé az arany, Kővágóé az ezüst

Fazekas kizárása után sebtében, az előre tervezett időpontban, fél kilenckor meg is kapta az aranyat az eredetileg második, litván Virgilijus Alekna, míg a hétfőn még harmadik Kővágó Zoltán az ezüstöt vehette át, a negyedik észt Aleksander Tammert bronzérmes lett.

Feljelentések Magyarországról

Az ügy előzményéhez tartozik az a névtelen levél is, amelyet tavaly Magyarországról küldtek a Nemzetközi Atlétikai Szövetséghez (IAAF). Ebben doppingolással - és más vizeletének a vizsgálatokon való felhasználásával - vádolták meg Fazekas Róbertet és az IAAF mellett a tiltott szerek elleni harccal foglalkozó szervezethez is eljuttatták azt. Ezek után több tucatszor vetették vizsgálatnak alá nem csak Fazekast, de a többi magyar atlétát is, akik mindannyiszor negatív eredményt produkáltak - erről Gyulai István, az IAAF főtitkára beszélt.

Ugyanerről számolt be Aján Tamás is, aki azt mondta, az olimpia előtt is érkeztek ilyen feljelentések a NOB-hoz, illetve a WADA-hoz.

Fazekasnak általában gondjai vannak a vizeletadással

Mérei László sportágvezető úgy tudja, ilyen vétség miatt még nem zártak ki senkit atlétikai versenyen. A szakvezető azt mondta, Fazekasnak általában nehezebben megy a kötelező vizeletmennyiség leadása. A kapitány délelőtt találkozott a diszkoszvetővel, aki akkor már feszültnek látszott, mivel sejtette, a vizeletvételkor történteknek következményei lehetnek.

Az Index helyszíni tudósítóinak jelentése szerint Fazekas még nem tért vissza az olimpiai faluba, valójában senki nem látta, mióta a hétfő esti verseny után elment doppingellenőrzésre. Délután Vad Dezső úgy nyilatkozott, nem tud arról, hol tartózkodik a diszkoszvető.

Mi van Annussal?

Információink szerint Fazekas ügye a másik olimpiai bajnok magyar atléta, Annus Adrián felé fordította a doppingellenőrök figyelmét és őt is meg akarják újra vizsgálni. Az MTI azt jelentette, Annus és Fazekas együtt szálltak autóba és elhagyták a görög fővárost. Annus tudósítónknak a helyszínen már hétfőn azt mondta, minél előbb szeretne hazautazni.

Szűkszavú edző

A két szombathelyi dobóatléta közös edzője, Vida József már meg is érkezett Magyarországra és a Duna Tv híradójában úgy nyilatkozott, elképzelhetetlennek tartja, hogy tanítványa doppindolt volna. A tréner nem akart többet beszélni az esetről, de elmondta, hogy a döntő óta nem találkozott Fazekassal.

N;
hirdetés