Olimpia 2004

Fazekas tudta, gond lehet a kevés vizelet

A végezetes vizsgálatról beszélt az orvos

2004. 08. 25., 01:34 | Frissítve: 2004. augusztus 25., szerda 01:55

Előfordult, hogy egyszerre tizenöten figyelték a doppingellenőrzés alatt a meztelenre vetkőzött Fazekas Róbertet, aki kevés vizeletet produkált, majd elhagyta a labort és emiatt kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárta és elvette a diszkoszvetésben megszerzett aranyát. Dr. Pikó Károly, az atléták orvosa, aki ott volt Fazekassal a vizsgálat alatt részeletesen beszélt a történtekről. Gyulai István, a nemzetközi atlétikai szövetség főtitkára szerint példát akartak statuálni gyors és szigorú büntetéssel.

Az MTV Athénból naponta jelentkező, Amiről nem beszélünk című műsorának hétfőn egyetlen témája, Fazekas Róbert ügye volt. Itt szólalt meg először a nap során dr. Pikó Károly, az atléták orvosa, aki végignézte az arany elvesztését okozó doppingvizsgálatot.

Túllihegett eljárás

"Ez az eljárás el volt túlozva, az ellenőrök részéről túl volt lihegve" - jellemezte a történteket a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is ténykedő orvos.

Elmondásából kiderült, hogy a diszkoszvetés döntője utáni négyórás procedúra alatt - ennyi idő áll a sportolók rendelkezésére - 75 millilitert kellett volna leadnia Fazekasnak, de ez annak ellenére nem sikerült neki, hogy nagyon sok vizet ivott meg. A sportolót teljesen levetkőztették és feltartott kézzel kellett "produkálnia".

Tizenöten figyelték

"Az idő múlásával látszott, egyre kimerült, kialakult benne egy pszichés blokk" - mondta. Volt, hogy egyszerre tizenöten foglalkoztak az akkor még a diszkoszvetés győztesének tekintett atlétával, szinte mindenki csak rá figyelt. "Mindenhová hajoltak, megfogták a nemi szervét" - adott további magyarázatot arra, miért blokkolhatott le Fazekas.

Klikk a képre!
Elmérgesedett a viszony

A versenyző kérte, egy mintavevő menjen be vele, vagy legfeljebb kettő figyelje őt tisztes távolból, amit visszautasítottak az ellenőrök.

Fazekas egyre idegesebbé is vált, és rossz légkör alakult ki közte és a NOB-tisztviselők között. "Nem voltak túl barátságos viszonyban" - jegyezte meg Pikó.

Hajnal kettő után a magyar olimpikon teljesen kikészült, Pikó szerint "tökéletesen ideges, kimerült volt", ekkor ezt mondta, nem bírja tovább annak ellenére, hogy nem teljesítette az előírt 75 millilitert, elmegy.

"Többször megkérdezték, hogy tényleg ezt akarja-e, ő azt mondta, adott egy mennyiséget, ő ebben a légkörben, körülmények között nem tud tovább maradni" - mesélte az orvos.

Többször meggondolta magát

Ekkor jött a felajánlás, hogy bekísérik az olimpiai falu kórházába, ahol nyugodtabb körülmények között folytatódhat a vizsgálat. De kiderült, szó sem lenne alvásról és ugyanazok - a Fazekas szemében immár inkább zaklatóknak tűnő - szakemberek kísérnék oda is, így nemet mondott erre a lehetőségre.

Figyelmeztették, ha az elegendő mennyiség leadása nélkül távozik, vétséget követ el, de Fazekas ekkor már inkább menni akart.

Kizárt a manipulálás

"Valószínűleg értette, hogy mi lehet a következmény" - mondta Pikó doktor, aki szerint ennél többet nem lehetett tenni az atléta visszatartása érdekében. "Nem volt racionális, de teljesen érthető volt a viselkedése abban a helyzetben" - értékelt.

Annak kapcsán, hogy felmerült a manipulálás vádja, Pikó azt mondta, kezében van a papír, amely tanúsítja, hogy az eljárás során nem történt manipuláció, tehát mindenki elismeri, hogy tisztességes körülmények között adta le a diszkoszvető a kevésnek bizonyuló vizeletet.

Öt milliliter is elég lenne

A doppingvizsgálatokban jártas Pikó elmondta, a leadott mennységet kétfelé választották - 12,5 millilitert az A-próbára, ugyanennyit a B-tesztre. Egyébként állítása szerint öt milliliter elég a tesztek elvégzéséhez, tehát Fazekas az előírtat nem, de az elégségeset produkálta.

Fazekas sejtette, gond lehet

Az orvos elmondása szerint Fazekas várta egész nap, hogy befejezhesse a vizsgálatot, hogy keressék a NOB illetékesei. Ekkora ugyanis már a hajnalban nagyon dühös sportoló is lehiggadt és félt a következményektől. Egyébként sokáig a dobogóra, az éremátadásra készült. Pikót délben értesítette Molnár Zoltán, a magyar csapat vezetője, hogy a NOB előkészített egy vizsgálati anyagot, majd őt délutánra idézték be.

A meghallgatás részleteiről nem beszélt az orvos, de nem sokkal később kizárták a diszkoszvetés küzdelmeiből Fazekast, elvették elsőségét és olimpiai akkreditációját is.

Az orvos megerősítette, hogy Fazekas, amikor már tudta, vizsgálják a történteket, a déli órákban elindult haza, barátjával, edzőtársával, Annus Adriánnal.

Gyulai: Példát akartak statuálni

A műsorban szintén megszólaló Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára szerint a történtekben egyértelmű szerepe van annak a tavaly keltezett - Magyarországról érkező, de tökéletes angolsággal íródott - feljelentő levélnek, amelyben név szerint Fazekas Róbertet is doppingolással vádolja. "Példát akartak statuálni a zéró tolerancia elv alkalmazásával" - fogalmazott. Úgy véli, utaztak a magyar atlétára és lehet, hogy még más magyarokra is fognak.

Gyulai azt is határozottan kijelentette, az biztosan szabályellenes volt, ha az ellenőrök hozzáértek nemi szervéhez.

A sportvezető elmondta, huszonegy nap van a fellebbezés benyújtására, ezt követően tíz napon belül dönthet az IAAF, amelyhez most már tartozik az ügy.

Mi történt a vizelettel?

A két sportszakember egyébként nem említette a dr. Kamuti Jenő, a NOB orvosi bizottságának tagja által említett eredményt, miszerint a levett vizelet doppingpróbája negatív lett. Gyulai annyit mondott, hogy egy illetékes feltételesen ígéretet tett neki, hogy megvizsgálják az elégtelen mennyiségű mintát.

N;
hirdetés