Olimpia 2004

Petícióval, szimpátiatüntetéssel Fazekas mellett

2004. 08. 25., 23:31 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:31

Szombathelyen már szerdán megtartották az első szimpátiatüntetést az athéni olimpiáról kizárt Fazekas Róbert mellett, csütörtökön újabb demonstrációt tartanak a vasi megyeszékhelyen. A petiononline.com weboldalon Az olimpia szellemiségért címmel petíció jelent meg a NOB-nak címezve, amelyet szerda estig majdnem nyolcezren írtak alá.

Az olimpiai aranyától megfosztott Fazekas Róbert még a döntés meghozásakor, kedd este autóba szállt és Annus Adriánnal, valamint szóvivőjével Magyarország felé vette az irányt. Fazekas már megszólalt ügyében, közleményben cáfolta, hogy csalt volna, és fontolgatja, hogy befejezi a sportolást. A diszkoszvető utalt arra is, hogy a kizárással végződő vizsgálat egy ellene irányuló akció része volt.

Letolja-e a nadrágját a polgármester?

A kizárt sportoló szülővárosa, Szombathely felé tart, amelynek első embere, Ipkovich György már kiállt Fazekas mellett. Arról egyelőre nincs szó, hogy beváltja-e az olimpikonok búcsúztatásakor tett könnyelmű ígéretét és a város olimpiai bajnoka(i) tiszteletére egy szál alsónadrágban ugrál végig a helyi főtéren. A szurkolók csütörtökre szimpátiatüntetést szerveznek, de már szerdán is demonstráltak a diszkoszvetőért kiállva.

Szombathely kiáll bajnoka mellett

"Szombathelynek akkor is két aranya van" - mondta az egyik résztvevő a vasi megyeszékhelyen működő nyugat.hu weboldalon. "Veletek vagyunk, szeretettel várjuk haza mindkét olimpiai bajnokunkat" - üzente Annusnak és Fazekasnak Pintér István fanatikus sportrajongó, aki szervezte az idősek és fiatalok részvételével zajló spontán megmozdulást. A honlap állítása szerint a vasi megyeszékhelyet az eufória után szinte sokkolta, hogy Fazekas Róbertet megfosztották bajnoki címétől.

Elsírta magát a híren

Volt, aki "Tiéd az arany, Robi!" feliratú transzparenssel érkezett, más pedig így számolt be arról, amikor értesült az atléta kizárásáról: "A Petőfi rádiót hallgattam a kocsiban, amikor először hallottam, hogy gond van Robi doppingvizsgálata körül. Kicsit bántott, de nem foglalkoztam vele. Amikor néhány óra múlva a bemondó közölte, hogy elvették az aranyat, meg kellett állnom. Éppen Csorna előtt jártam. Először csak néztem magam elé, aztán zokogni kezdtem. Még soha nem rázott meg ennyire sportesemény."

Nemzeti Fazekas-petíció

A beadványok gyűjtésére specializálódott petiononoline.com weboldalon Az olimpia szellemiségért címmel petíció jelent meg. A levelet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak címezte egy Pető Attila nevű szurkoló és szerda estig 7800-an írták alá. A petíció szövege:

" Ez a petició tiltakozás a Fazekas Róbertet (olimpiai bajnokunkat) ért durva, méltatlan eljárás ellen. Fazekast a doppingvizsgálat alkamával megalázó helyzetbe hozták, és emberi méltóságában sértették meg.
Nagy bizonyossággal állítható hogy negatív volt a teszt eredménye, ennek ellenére a lehető legsúlyosabb szankciót rótták ki rá, aranyérmétől fosztották meg.
Kérek mindenkit aki szerint erkölcsileg elvetendő, és az olimpia szellemiségével ellenkező döntést hoztak támogassa ezt a peticiót."

N;
hirdetés