Olimpia 2004

Annus Adriántól is elvehetik az aranyat

Újra mintát kell adnia a kalapácsvetés bajnokának

2004. 08. 26., 03:35 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:31

A magyar olimpiai csapat vezetését szerda este arra kérte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA, hogy közölje Annus Adrián lakcímét és elérhetőségét. A kalapácsvetés olimpiai bajnokának vasárnapig újabb vizeletmintát kell adnia, különben elvehetik tőle aranyérmét. Edzőtársától, Fazekas Róberttől doppingvétség miatt kedden vették el a diszkoszvetésben szerzett elsőségét. Annus szóvivője azt mondta, az atléta befejezi pályafutását.

A magyar olimpiai csapathoz szerda este felkérés érkezett, amelyben a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Annus Adrián lakcímét és elérhetőségét akarta megtudni.

Vasárnapig újra kell a vizelet

Fazekas Róbert
A kalapácsvetés olimpiai bajnoka ekkor még úton volt haza Fazekas Róberttel, a diszkoszvetés athéni győztesével, akitől a doppingszabályok megsértése miatt elvették aranyát, és akit kizártak a játékokról. Fazekas nem tudta a megfelelő mennyiségű vizeletet produkálni a hétfői döntő utáni ellenőrzésen.

A WADA ezután közleményt adott ki arról, hogy Annusnak vasárnap éjfélig újra doppingmintát kell adnia, különben elvehetik tőle az olimpiai aranyérmét.

Négyszer is negatív volt

A Fazekas ügyében tartott tájékoztatójukon a magyar olimpiai csapat vezetői szerdán leszögezték, hogy az olimpiai bajnok kalapácsvetőt is akármikor, utólag is ellenőrizhetik, és ha az eredmény pozitív lenne, tőle is visszavennék az aranyat. Azt azonban hangsúlyozták, a kalapácsvetőt négyszer is ellenőrizték Athénban, és a tesztjei negatívak voltak.

Annus felhagy az atlétikával

Annus Adrián
Annus Adrián szóvivője, Pál Gábor - aki Fazekas sajtóügyeit is viszi - a Magyar Rádióban azt mondta, rengeteg sms-t kaptak, hogy Magyarországon olyan hírek terjengnek, az atlétát az Interpol körözi, a szálloda előtt rendőrök várták, a WADA és számos más szervezet is körözi. Ez nagyon felzaklatta a szombathelyi sportolót, aki úgy döntött, befejezi a pályafutását, és ezentúl semmiféle atlétikával kapcsolatos dologgal nem kíván foglalkozni, mert méltánytalannak, megalázónak tartja a WADA álláspontját és azt, hogy Fazekas Róberttől negatív vizelet után elvesznek egy olimpiai aranyérmet. Pál hozzátette: "Annus Adriánt hihetetlenül megalázták, és úgy érzem, teljesen méltánytalanul."

Nem lát semmire garanciát

Arra a kérdésre, hogy Annus ad-e újabb vizeletmintát, azt válaszolta: "Nem tudom. Még egyszer ismétlem Annus szavait, az, ha ő ad negatív mintát, mint oly sokszor adott, annak abszolút semmilyen belátható következménye nincs, hiszen Fazekas esete bizonyítja, hogy ez semmire nem garancia. Annus Adriántól négyszer vettek vizeletmintát az olimpia ideje alatt, és mind a négy negatív lett. Tehát annak valami oka van, hogy tőle még egyszer vizeletet akarnak venni, és ő semmire nem lát garanciát."

Utaztak Fazekasra

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi bizottságának elnöke szerdán azt mondta, hogy nem lepte meg őket, ami Fazekassal történt; céltudatosan ellenőrzik a sportolókat, és voltak információik a magyar diszkoszvetőről.

N;
hirdetés