Olimpia 2004

Annus és Fazekas is adott vizeletet - a magyar szövetségnek

Pénteki doppingösszefoglaló

2004. 08. 27., 22:16 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:36

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség hiába várta péntek délutánig a Szombathely közeli bucsui határátkelő osztrák oldalán Athén aranyérmes kalapácsvetőjét, Annus Adrián nem adott vizeletmintát a WADA embereinek. Néhány órával korábban, reggel viszont a magyar atlétikai szövetség megbízottjai szúrópróbaszerű ellenőrzést hajtottak végre Annusnál és klubtársánál, Fazekas Róbertnél is. Nekik vizeltek. A NOB pénteken nem döntött a dobóatléta ügyében. A magyar vezetők cáfolták, hogy lenne olyan szabály, amely alapján Magyarországot kizárnák az olimpiáról, ha újabb sportoló bukna meg a doppingellenőrzésen.

A csütörtök és a péntek is annak jegyében telt a Fazekas-Annus-doppingügyben, hogy a kalapácsvetés olimpiai bajnoka hajlandó-e a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kérésére négy athéni ellenőrzés után ötödszörre is vizeletmintát adni. Nem volt hajlandó, nem ment délután négyre el a bucsui határállomásra.

Néhány órával később a Nyugat.hu szombathelyi honlap hírül adta: Annus Adrián, klubtársa és barátja, a diszkoszvetés aranyától doppingvétség miatt megfosztott Fazekas Róbert társaságában vizeletmintát adott - a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) ellenőreinek.

Meglepetésszerű vizeletvétel

Ezt megerősítette az Indexnek Pál T. Gábor, a szombathelyi atléták szóvivője. Elmondta, a MASZ által megbízott orvosok - a szövetségnek nincs saját doppingellenes részlege - reggel, meglepetésszerűen az ágyukból kikelve ellenőrizték a két sportolót. "Annusnak nem a doppingellenőrzéssel van baja, hanem a WADA-val. A jövőben is bármilyen szervezet vizsgálatának hajlandó alávetni magát, kivéve a WADA-t, mert nem bízik meg a nemzetközi ügynökségben" - tette hozzá.

Arról nem tudott a szóvivő beszámolni, hogy a kritikus 75 millilitert tudta-e most teljesíteni Fazekas, de megjegyezte, a diszkoszvető szerinte tanult a történtekből és most nem volt gond a mennyiséggel.

A WADA hiába próbálkozott

Pedig Annusért eljöttek a WADA emberei. Előbb csütörtök öt órai határidőt szabott a doppingellenes ügynökség, Annus azonban jelezte, csak éjjel tizenegykor találhatják meg Szombathely közeli otthonában. Az ügynökség emberei meg is jelentek az atléta jáki házánál, ahol Annus és Fazekas rajongói is résen voltak. A WADA embereinek állításával szemben azonban a Nyugat.hu szombathelyi internetes újság beszámolója szerint nem történt semmilyen atrocitás, a magukat letagadó, osztrák rendszámú autóval közlekedő tisztviselők gyorsan leléptek.

Mi lesz az új doppingvizsgálat eredménye?
 398
 54
 36
 113
 121
Pénteken rendőri kíséretet kértek, az őket ért zaklatás miatt, majd jelezték, délután négy óráig várakoznak a bucsui határátkelő osztrák oldalán, ahol azonban a magyar sportoló nem jelent meg, a sajtó képviselői azonban igen. A fotósoknak a határőrök megtiltották, hogy osztrák területen képeket készítsenek, az ellenőrök pedig nem voltak hajlandóak nyilatkozni.
Annus nem vizelt újra>>>
Annusnak nem kell az arany>>>
Annus aranyát elvehetik>>>

A NOB nem döntött, Rogge határozott

A korábban határozottnak tűnő Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ennek ellenére, vagy éppen ezért, de nem határozott Annus ügyében péntek délután. Négyórás tanácskozás után úgy döntött, szombaton foglalkozik újra az üggyel.

Napközben Jacques Rogge, a NOB elnöke Annusról szólva kijelentette: "Versenyen kívül ellenőrizni akarjuk". Az olimpiai bizottság első embere ismételten hangsúlyozta, hogy a doppingszerek használatával szemben továbbra is a "zéró tolerancia" elvét alkalmazzák, vagyis semmiféle kifogást nem fogadnak el, ha pozitív leletet találnak vagy ha valaki nem tartja be tökéletesen a doppingvizsgálatok előírásait.
Rogge: a doppingolók hiteltelenné teszik az olimpiát>>>

A NOB nem ellenőrizhetné újra Annust

A doppingellenes harcért Magyarországon felelős Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GyISM) szakértője, Bakanek György azt állítja, a NOB-nak nincs joga újabb mintát kérni Annus Adriántól. A magyar sportoló a versenye óta bármit beszedhetett, de ha az újabb lelet negatív is lenne, a nemzetközi szervezet "biztosan megtalálná a módját, hogyan vegye el tőle az aranyat", fogalmazott pesszimistán. Bakanek úgy véli, a WADA kezdi átvenni a hatalmat, s egyben igyekszik megszolgálni azt a 125 millió dollárt, amit az elmúlt öt évben a fenntartására fordítottak.
'A NOB megtalálná a módját, hogyan vegye el Annus aranyát'>>>

Újabb súlyemelő bukott le

Négy athéni doppingeset - közte két bajnok gyanúba keveredése - után pénteken következett az ötödik is: a 105 kilósok versenyében ezüstérmes Gyurkovics Ferencről kiderült, hogy pozitív tesztet produkált. A már hazaérkezett sportoló helyett Dolovai Tamást, a sportági szövetség elnökét idézték be a NOB illetékes bizottsága elé.

"Szót kértem és kaptam" - mondta Dolovai az MTI-nek péntek este. Azzal érvelt a NOB-bizottság előtt, hogyan lehetséges az, hogy Gyurkovics két nappal később meg pozitív mintát szolgáltatott, a verseny után pedig negatívot. Dolovai kérte a B-próbát, közölték vele, hogy a NOB és a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség közös antidopping kódexe szerint a B-próbát csakis abban a laboratóriumban lehet elvégezni, ahol az A-t is csinálták. Dolovai ezek után nem kérte az újabb tesztet és azt mondta, "tudom, hogy szombaton milyen elmarasztaló ítéletet fognak velünk közölni"
Gyurkovics Ferenc is lebukott>>>

Első helyen a dicstelen listán

Az immár - részben lezáratlan - doppingügy azt jelenti, hogy Athénban, a házigazda görögökkel együtt a magyarok adták a legtöbb tiltott szerrel lebukó sportolót a nyári játékok történetében. Ráadásul a mieink között több dobogós helyet elért olimpikon van. Az első két eset az 1988-as, szöuli olimpián történt, akkor az ezüstérmes súlyemelő, Szanyi Andor és sporttársa, Csengeri Kálmán bukott le.
Élre törnek a magyarok a dopping-örökranglistán>>>

A csapatvezető: Nem lettünk doppingnagyhatalom

Az újabb esetek kapcsán a magyar olimpiai csapat vezetője, Molnár Zoltán úgy fogalmazott az Indexnek, hogy a "mostani a legkínosabb olimpia mind közül", mert nem az volt a megszokott, hogy a doppingbotrányoktól híres a magyar sport. Ezek az esetek aláássák a sport tekintélyét. Elmondta, hogy az arra illetékes sportminisztériumi szervezet ezerkétszáz vizsgálatot végzett az olimpia kezdetéig állami, sportminisztériumi irányítással és finanszírozással. "Mielőtt bárki is kétes és a lényegen túlmutató következtésekbe bonyolódna, kijelenhetem: nem lettünk doppingnagyhatalom, bármiféle következtetések is lássanak napvilágot a sajtóban" - értékelt Molnár. A sportvezetők kiállnak Fazekas és Annus mellett, mindent elkövetnek a két sportoló védelme érdekében.
'Ez az olimpia a legkínosabb mind közül'>>>

Nem zárhatnak ki minket az olimpiáról

Az öt doppingeset kapcsán megjelentek olyan hírek is, hogy Magyarországot kizárhatják az olimpiáról, ha egy újabb sportágban újabb sportoló bukik meg tiltott szer miatt. Ezt a magyar csapat vezetői cáfolták, Molnár elmondta, áttanulmányozták a NOB szabályait, amelyek között nincs ilyen szankció.
Nem fenyeget minket kizárás>>>

A politikai is közbeszól

A doppingbotrány a belpolitikába is begyűrűzött: a MOB elnöke, a Schmitt Pál kijelentette, egy márciusi kormányrendelet értelmében a sportminiszter, Gyurcsány Ferenc a felelős a doppingesetekért. Korábban a GYiSM eddigi irányítója, jelenlegi kormányfőjelölt úgy nyilatkozott, "ezért nyilvánvalóan valaki felel. Nem tud más felelni, mint az, aki felelős az olimpiai felkészülésért"
Schmitt és Gyurcsány egymásra mutogatnak>>>

N;
hirdetés