Olimpia 2004

Athén elköszönt

Véget értek a XXVIII. Nyári Olimpiai Játékok

2004. 08. 29., 22:32 | Frissítve: 2004. augusztus 29., vasárnap 23:23

Magyar idő szerint vasárnap este tíz előtt véget ért az athéni olimpia. Kihunyt a láng az Olimpiai Stadionban, a görög főváros elköszönt a világ legnagyobb sporteseményétől. Jacques Rogge NOB-elnök azt mondta, felejthetetlen volt az athéni olimpia.

Két órás műsorral, majd az azt követő kötetlen ünnepléssel értek véget a XXVIII. Nyári Olimpiai Játékok vasárnap este Athénban.

Coubertin-díj a letaglózott maratoni futónak

Tekintse meg képeinket!
A nemzetek most már csak zászlóikkal vonultak fel, a sportolók együtt vonultak be az aréna közepére. A magyar nemzeti lobogót a kézilabdázó Pásztor István vitte.

A hagyományosan utolsó olimpiai szám, a férfi maratoni futás eredményhirdetése rendhagyó volt: a bronzérmes brazil Vanderlei de Lima Pierre de Coubertin fair-play díjat kapott a verseny során tanúsított sportszerű magatartása miatt. Az élen haladó dél-amerikai atlétát öt kilométerrel a cél előtt egy korábbi ír szerzetes az úttest szélére rángatta, de aztán folytatta a viadalt és a harmadik helyen ért be.

"Felejthetetlen olimpia"

Az athéni szervezőbizottságot irányító Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki után beszédet mondott Jacques Rogge NOB-elnök is, akitől mindenki azt várta, hogy kimondja-e a bűvös mondatot: "ez volt minden idők legjobb olimpiája". A belga sportdiplomata most is görögül kezdte, "Kedves görög barátaim, nyertetek!" - majd hozzátette: álomszerű, felejthetetlen játékok voltak. Nem mondta ki tehát a bűvös mondatot, majd azzal zárta mondandóját, hogy "találkozunk négy év múlva Pekingben!" Egyben befejezettnek nyilvánította a XXVIII. Nyári Olimpiát. Ezután Rogge Olimpiai Érdeméremmel tüntette ki Angelopulosz-Daszkalakit.

Peking beköszönt

Felcsendült az olimpiától búcsúzó Görögország, valamint a következő játékoknak otthont adó Kína himnusza is, és a pekingiek hatásos bemutatóval vétették magukat észre.

Az olimpiai himnusz hangjaira levonták az ötkarikás zászlót. Végül a játékok egyik legfőbb jelképe, a láng is kialudt, helyi idő szerint 22:48 órakor.

A sportolók önfeledt ünneplésbe kezdtek, a játéktéren közepén lévő színpadon görög énekesek adtak műsort.

Befejeződött az athéni olimpia, hétfőn nyolcszáz gép hagyja el a várost.

N;
hirdetés